A hirtelen ébredező tavasz a kullancsok szaporodását is meggyorsítja. Mielőtt erdőbe – mezőbe kirándulást szervezne vagy sétálna a szabadban, érdemes informálódni a kullancs által terjesztett betegségekről, a megelőzésről és az esetleges csípés utáni teendőkről.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület információs vonalaira rendszeresen érkeznek parazitákkal kapcsolatban kérdések, a lakosok többnyire állat és ember kárára bekövetkezett kullancs csípés miatt kérnek tanácsokat. A melegebb nedves közeg a kullancsok szaporodásának kedvez, így tavasszal a probléma sokakat érint.

A kullancsok az állatok járta füves, bokros, fatörzses területeken sűrűbben találhatóak. Rejtőzködő életmódot folytatnak, mert nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a meleget sem. Egyedfejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Az állatok vagy az emberek szervezetéből kiszívott vér azonban nem csak a kullancsot táplálja, hanem a testükben lévő különféle kórokozóknak is kiváló táptalajul szolgál.

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A lehető leghamarabb gondoskodni kell a kullancs eltávolításáról. Lehetőleg kerülje a népi hagyományokat, melyből nagyon sokféle verzió létezik. Modern kullancskiszedő csipesszel (melyet patikákban lehet kapni) ki lehet szedni a parazitát. Csípés után haladéktalanul keresse fel háziorvosát, aki el tudja mondani a csípésre alkalmazandó teendőket. A kullancs kiszedése után keletkezett sebet gyógyulásáig rendszeresen figyelni kell.

Hazánkban a kullancsok által terjesztett betegségek közül leggyakrabban főleg kettő okoz súlyos betegséget

  • A vírus által okozott vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás – kullancs-encefalitis – régebb óta ismert és többnyire az ország nyugati és északi megyéiben fordul elő.
  • A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról – Lyme borreliosisról – csupán az utóbbi időben hallunk sokat. Méltán, mivel az előbbi betegségnél sokkal gyakoribb és az ország egész területén előfordul.

Tippek a védekezésre

Legjobb védekezés a kullancsok kapcsán a megelőzés. Riassza el saját és állatai környezetéből a csípést okozó parazitákat, ezzel megelőzheti a szövődményként esetlegesen elkapható betegségeket is.

Léteznek speciális kullancsirtók/riasztók, ezekkel a szerekkel impregnálhatja felsőruházatát is, kizárólag ezt! Így körülbelül két hétig tartó fokozott külső védelem biztosítható. Ne feledkezzen meg A kullancs egyedfejlődései.sapkája és fejfedője kezeléséről sem!

Világos színű öltözék révén a szabadban könnyebben felismerhető a ruhára mászó kullancs. Érdemes fejét védeni erdőjárás alkalmával világos sapkával, ruházata pedig lehetőség szerint legyen hosszú szárú.

Kerülő útvonal révén próbálja meg kikerülni a kullancsok élőhelyeit, a hűvös, nedves, árnyékos, füves, bokros csalitost és erdőrészeket, a cserjéseket. Ne haladjon vadcsapásokon sem. Házfalak tövénél és korhadt fatörzsek közelében gyakrabban fordulnak elő ezek a parányi vérszívók. Az erdőn és a legelőn lehetőleg ne térjen le az útról, de ha mégis így tesz, ne időzzön túl sokat, mert az állatok által használt útvonalakon mindig több a kullancs. Ha meg szeretne pihenni, sohase feledje el, hogy előbb terítsen pokrócot a földre!

Test önellenőrzés: a nap végén és másnap reggel is tüzetesen vizsgálja át a testét, kullancs után kutatva. Különös gondot kell fordítani a fejbőr és hajlatok ellenőrzésére. Ha kullancsveszélyes területen haladt át, ne várja meg az estét, azonnal tartson kullancsvizitet!

A szabadban hordott ruhákat az újabb felvétel előtt ki kell mosni, illetve át kell vizsgálni alaposan, mert rejtőzhet benne kullancs.

Állatvédelem

A házi kedvenceket, különösen a kutyákat kezelje kullancsokat elpusztító, elriasztó szerekkel. Manapság rengeteg lehetőség közül lehet választani (spray, spot on, nyakörv, stift, stb). Az Orpheus Állatvédő egyesület tapasztalata az, hogy a több hónapig aktív védelemmel a bolha-és kullancsirtó nyakörv a legjobban alkalmazható.

Permetezzen! Azokon a helyeken, ahol hosszabb időt tölt – például telek, tábor, stb. -, a kullancsokat permetezéssel pusztítsuk el. Ideális időpontok: március vége-április eleje, illetve augusztus-szeptember.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület javaslata az, hogy tartózkodjon minél többet az egészséget adó szabad levegőn, mozogjon, és kirándulásokkal tegye életét élményekkel telivé. A kullancsoknak, és az általuk terjesztett betegségeknek pedig a megelőzés és odafigyelés révén ne adjon lehetőséget.

Orpheus Állatvédő Egyesület
www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó
www.ebrendeszet.hu – Gazdikereső
www.facebook.com/AnimalPolice

(BSD)