Mi okozhat emésztési problémákat?

A normál bélflóra egyik azon része szervezetünknek, amelynek talán legtöbbet ártanak a modern életviteli szokások.

Éppen ezért az idei Országos Patika Nap kiemelt témája az emésztési zavarok és azok kezelése.

 

Légy egészségesebb és nyerj hetente!

Játssz Tavaszi kérdezz-felelek játékunkban

az Országos Patika Nap támogatásával!

 

Mi köze az anyatejnek a bélflórához?

A bélflóra kialakulása már a születés pillanatában megkezdődik. Az anyatejből származó bifidobaktériumok mintegy előkészítik a terepet a többi baktérium számára. Anyatejes táplálás nélkül a csecsemő bélflórája nagyon hamar a felnőttek bélflórájához válik hasonlóvá.

Neked is egyedi a bélflórád

A genetikai adottságoktól, az életmódtól, a táplálkozástól, a stressztől, az allergia- vagy túlérzékenységi hajlamtól, a kávé- és alkoholfogyasztástól, a cigarettázástól, más rizikófaktoroktól és az immunrendszer aktivitásától függően felnőttkorra mindenkinél kialakul egy, csak rá jellemző, saját bélflóra.

Ezért fontos a bélflóra egyensúlya

Az emberi szervezet működésének egyik alappillére a normális bélflóra, tehát az emésztőrendszerben közreműködő több mint 500 mikroorganizmus harmonikus működése. Ha az egyensúly felbomlik, a szervezet a kórokozókkal szemben egyre védtelenebbé válik. A bélflóra összetétele megváltozik, káros folyamatok láncolata alakul ki. Így lesz „támadó fél” az addig barátságos „szomszédból”.

Milyen betegségek állhatnak az emésztési zavarok mögött?

  • A hasnyálmirigy gyulladása komoly emésztési zavarokat okoz. Emésztési zavarok esetén haspuffadás, hasmenés és zsírszékelés jöhet létre. Természetesen, ki kell zárni a hasnyálmirigyrákot is (ultrahanggal, CT-vizsgálattal).A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás leggyakoribb oka az alkoholfogyasztás.
  • Ha kimutatható alapprobléma (pl. laktázhiány, vagyis tejcukor-allergia) áll fenn, annak megoldása sikerélményt nyújt. A tejcukormentes diéta látványosan megszünteti a panaszokat.
  • Ha a panaszokat bélmozgászavar okozza, ún. prokinetikumok (gyomorbél ürülést elősegítő gyógyszerek) adása javallott. Székletrendezés, diéta (gázképző hüvelyesek mellőzése, zsírszegény étrend, durva rostok, korpa kerülése, epekímélő étrend), gáztalanító gyógyszerek adása is hatásos lehet.
  • Epebetegségek és hasnyálmirigy-betegség esetén jön szóba egyértelműen az epehajtók és az enzimtartalmú gyógyszerek adása.
  • Irritábilis vastagbél szindrómában (amely a vastagbelek mozgási zavarát jelenti) javasoltak a kalcium-antagonisták. A pszichés problémák (pánikszindróma, szorongás stb.) szakellátása is eredményre vezethet.

Ami a bélflórát károsítja

Az egyoldalú, helytelen táplálkozás, a rossz emésztés, a környezetszennyező anyagok, egyes gyógyszerek (antibiotikumok, hormonkészítmények, szteroidok), allergiák és a tartós stressz jelentősen károsíthatja a normál flórát.

 

Ez nem csak a fiziológiás bélbaktérium mennyiségi és minőségi összetételét változtatja meg, hanem lehetővé teszi más patogén törzsek, gombák, paraziták elszaporodását is.

A változás okozta tünetek rendkívül szerteágazóak és sokfélék lehetnek.

  • A megsérült, hiányos bélflóra egyik következménye lehet például a mind gyakrabban előforduló candidiasis betegség (a Candida gombák kóros elszaporodása).
  • Ugyancsak jellemző tünetegyüttes a különböző emésztési zavarok, felfúvódás, hasmenés stb.
  • Mivel az immunanyagok jelentős része itt termelődik, a hiányos, sérült bélflóra esetén csökken az immunrendszer hatásossága, valamint csökken egyes vitaminok termelése.

 

Dr. Székely György, gasztroenterológus
és
Galenus