Mi változik testünkben tavasszal?

0
552

Végre beköszöntött a tavasz! Ez nagy hatással van lelki és testi állapotunkra, ugyanis a hideg napokon inkább behúzódunk, bezárkózunk. Testünk és szervezetünk eddig nem kapott elég fényt, nem mozogtunk eleget. Kevesebb friss zöldséget fogyasztottunk, így az értékes, növényi mikroelemek bevitele csökkent, sőt, étkezésünkben-előnyben részesítettük a feldolgozott élelmiszereket, melyekben jóval kevesebb az életenergia is. Végre felkelhetünk téli álmunkból! Sokunknak ez nem egy olyan ébredés, mint mikor kipattan a szemünk és rögtön kikelünk az ágyból. Inkább egy lustálkodós fajta, amikor azt mondjuk: „had aludjak még egy kicsit!”. De!

Menjünk ki a szabadba minél többet

Fontos, hogy menjünk ki a szabadba és töltsünk ott minél több időt! Sétáljunk sokat. Akár sétálva tegyünk meg néhány megállót, amikor munkába, vagy iskolába tartunk.
A Földön napfény nélkül élet sincsen, így testünket is élettelibbé varázsolhatjuk általa. Nem is beszélve a D-vitamin pozitív hatásáról! A D-vitamin hormonnak is nevezhető, bőrünkben aktiválódik a népfény hatására. Hiánya egyértelmű kapcsolatban áll a depresszióval. D-vitamin adásával esetenként megszüntethetőek a tünetek, de fontos más esetekben is a hangulat helyreállításában. A napfény hatása nélkül hiába adagolunk belőle bármenyit, nem lesz olyan hatékony.

 

Mozogjunk

A téli hidegebb időszakban átállt testünk és szervezetünk raktározó üzemmódba. Lelassult az anyagcserénk, zsírszöveteink pedig növekedtek. A zsírszövetnek több funkciója is van: véd minket a hidegtől, raktározza az energiát és nem utolsó sorban a káros méreganyagokat is megköti. Ellenben a zsírszövet termel olyan anyagokat is, melyeknek hatására sejtjeink tápanyagfelvétele nehezebbé válik, bár a folyamat célja nem ez, általa azonban energiánk mégis csökken.

A mozgás növeli anyagcsere működéseinket, így segít lebontani a zsírraktárakat is szervezetünknek. Javul szöveteink keringése, így több oxigén és tápanyag jut el hozzájuk, továbbá lehetővé válik a mérgek könnyebb eltávolítása.

Együnk zöldeket és gyümölcsöket

A tél folyamán megcsappantak szervezetünk vitaminraktárai, tehát fontos, hogy töltsük fel azokat, és együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt! Minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan tisztítsunk meg! A lényeg, hogy a héjat alaposan, kefével dörgöljük át, mert így is igen sok vegyszermaradvány eltávolítható. Gondoljuk azonban végig, bárhogy is teszünk, a fontos, hogy friss zöldséget együnk, az értékes tápanyagok hatása ugyanis sokszor felülmúlja a bevitt káros anyagok negatív hatásait. Fontos a keresztesvirágúak (brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó) rendszeres fogyasztása, mivel ezek hatnak legjobban májműködésünkre, segítve ezzel a mérgek eltávolítását!

Igyunk, igyunk, igyunk

Fontos, hogy olyan ételeket együnk, amik nem megterhelik, hanem inkább támogatják a szervezetünket. Szintén nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Veséink csak akkor képesek ellátni feladatunkat, ha van közeg, ami kivigye a kiválasztott káros anyagokat. Máskülönben visszaszívódnak.

Fentieket betartva jobb esélyekkel indulunk neki az évnek, melynek több mint harmada már el is telt, de most kezd élhetővé válni!

 

Dr. Gulyás Tamás

 

Publicyty Aim