Migrén vagy tenziós fejfájás?

0
405
Fotó: 123rf.com

Nem könnyű különbséget tenni a kettő között az érintetteknek, pl. azért sem, mert egy migrénes betegnek időről időre lehet tenziós fejfájása, és az egyik nem zárja ki a másikat. Ha ön sincs tisztában ezzel az eltéréssel, figyelje meg jellegzetes tüneteit, és végezze el ezt a rövid tesztet, majd értékelje az eredményt.

1. A fájdalom lüktető, olyan, mintha a szíve dobogna a fejében.

   +Igen/*Nem

2.  Egy átlagos séta vagy pár lépcső megtétele súlyosbítja a fájdalmat.

   +Igen/*Nem

3. Fejfájását gyakran kíséri hányinger és/vagy hányás.

   +Igen/*Nem

4. Amikor fáj a feje, érzékennyé válik a zajra és a fényre.

   +Igen/*Nem

5. A feje  egyik oldala jobban fáj, mint a másik.

   +Igen/*Nem

6. Fejfájáskor olyan érzése van, mintha az egész feje satuba lenne szorítva…

   *Igen/+Nem

7. Egy paracetamol tartalmú gyógyszer elég ahhoz, hogy elmúljon a fejfájása.

   *Igen/+Nem

8. Fejfájás esetén általában tudja folytatni a munkáját, a gyerekeivel való foglakozást stb., még akkor is, ha az nem érzi jól magát.

   *Igen/+Nem

EREDMÉNY

Ha a + jelű válaszai vannak többségben, önnek valószínűleg migrénje van.

Figyelmeztetés: ahhoz, hogy a migrénes fejfájás kimondható legyen, legalább öt roham megjelenése szükséges. Ez ügyben kezelőorvosával vagy neurológussal kell konzultálnia. Az orvossal való első találkozás előtt tanácsos naplót vezetnie migrénes rohamairól, melyben feljegyzi azok dátumát és időpontját, időtartamát, erősségét, kiváltó tényezőit, enyhítésének módját. Megannyi jelzés, mely lehetővé teszi, illetve megkönnyíti az orvos számára a diagnózis felállítását.

Ha a * jelű válaszai vannak többségben, akkor banális tenziós fejfájása van. A pronléma nem súlyos, de ha a fájdalom nagyon erősen, rendkívüli hevességgel, hirtelen jelentkezik, orvosi segítséget vagy mentőt kell hívni.