Fotó: gettyimages.com

A rossz lehelet, a halitózis, meglehetősen gyakori kellemetlenség, mely a megfelelő szájhigiéné betartása mellett is felmerülhet.  Sokakat zavar a kommunikációban akár a magánéletben, akár a munkája közben, de szerencsére vannak természetes módszerek a friss lehelet visszanyerésére. Kiemeltünk 4 lehetőséget közülük.

1.  Szódabikarbóna

Miért működik?

A nátrium-hidrogén-karbonát (ismertebb nevén a szódabikarbóna) egy csodálatos lúgosító, amely segít semlegesíteni a gyomorsavat, túltengés esetén, és a savas refluxot, amelyek felelősek lehetnek a rossz leheletért. További előnye, hogy antibakteriális hatása hozzájárul a nyelv felszínén megtapadt baktériumok, a fogkő, a plakkok, de még a fogak közt megbúvó ételmaradékok eltávolításához is. 

Hogyan alkalmazzuk?

Válasszunk étkezési vagy orvosi szódabikarbónát. A savlekötő hatás elérése érdekében keverjünk össze egy kávéskanálnyit belőle egy kis pohár langyos (20 C fokos) vízzel, majd fogyasszuk el reggel és este, egy héten át, havonta egyszer.Az antibakteriális hatás kifejtése érdekében szájöblítőként is használhatjuk, azonos mennyiségben, esténként.

2. Borsmenta esszenciális olaj

Miért működik?

Fő kémiai összetevői, a menthol (60%) és a menthone (25%) hatásának köszönhetően a borsmenta (Mentha piperita) többek közt hosszan tartó antibakteriális, frissítő és emésztést segítő, puffadást gátló tulajdonságai miatt értékes. 

Fotó: pixabay.com

Hogyan alkalmazzuk?

Gargarizáljunk egy leveses kanál langyos vízben feloldott, 2 cseppnyi borsmenta illóolajos szájvízzel, reggel és este, fogmosás után. De azt is megtehetjük, hogy egy darabka kenyérre egy csepp borsmenta illóolajat öntónk, és naponta egyszer, valamelyik étkezésünk után elfogyasztjuk.

Fokozhatjuk a jótékony hatást, ha kiegészítjük az öblögetést szárított bormenta levelekből készült forrázat rendszeres fogyasztásával.. Tegyünk 1 evőkanál borsmenta levelet 250 ml forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk állni 10 percig, és szűrjük le. Ha kevés az időnk, természetesen használhatunk kész, filteres borsmenta teát.

3. Nyelvkaparó és fogköztisztító kefe

Miért működik?

Ha a fogmosásra gondolunk, gyakran megfeledkezünk a nyelvünk és a fogközök tisztításáról. A nyelvkaparó hasznos eszköz a nyelv felszínén összegyűlt baktérium-lerakódást eltávolítására, míg a fogköztisztító kefe segítségével megszabadulhatunk a dentális plakkoktól (ásványosodott foglepedéktől) és a fogak közé szorult, apró ételdarabkáktól.

Egyszerű és hatékony eszköz az anaerob baktériumokkal való harcban, mely baktériumok oxigén hiányában fejlődnek ki, és végül kellemetlen szagú kéntartalmú vegyületeket szabadítanak fel. Emellett az interdentális kefék segítik megakadályozni a fogak érintkezésének helyén megjelenő ún. kontakt pont szuvasodás megjelenését.

Hogyan alkalmazzuk?

A fogköztisztító kefét használjuk minden fogmosás után, míg a nyelvkaparó eszközt tanácsos reggelre tartogatni, az éjszaka folyamán felgyülemlett, a baktéiumok szaporodását okozó lepedék eltávolítására. Ez utübbi eszköz az ajurvédaában (a hagyományos indiai orvoslásban) is kulcsfontosságú szerepet tölt be. Részesítsük előnyben az antibakteriális hatású réz nyelvkaparót, a kevésbé higiénikus műanyaggal szemben.  Csak finoman húzzuk előre a nyelv felületén, a nyelvtőtől kiindulva, majd öblítsük ki a szánkat.

A nyelvtisztítást megelőzhetjük egy másik ájurvédikus gyakorlattal: készítsünk szájvizet egy evőkanál szezámolaj langyos vízhez való hozzáadásával. Tartsuk a szájban a keveréket adott ideig, pl. a zuhanyozás időtartama alatt, zubogtatva, mielőtt kiköpnénk. Az olaj segít a szájüreg tisztításában azáltal, hogy eltávolítja az összes méreganyagot, baktériumot és az egyéb. felhalmozódott kórokozókat.

4. Nemes babér hidroszol

Miért működik?

A monoterpén alkoholokban és cineolban gazdag nemes babér (Laurus nobilis) gőzdesztillációval nyert hidroszolja antibakteriális, bélfertőtlenítő és vírusölő hatással rendelkezik. A gázképződéssel és puffadással járó, „lusta emésztésre” is ajánlott.

Hogyan alkalmazzuk?

Gargarizáljunk 1 evőkanál tiszta hidroszollal 2-3 percig minden étkezés után, amíg a kellemetlen lehelet tünetei fennállnak.

Forrás: Galenus