Kétségtelen, hogy ez az egyik legösszetettebb bőrtípus. Általános jellemzője, hogy az arc T-vonalában (a homlokon, az orron és az állon) zsíros, az orcákon pedig száraz, vagy normál a bőr. De mi a titka az ápolásának? Elsősorban az, hogy meg kell tanulni „hallgatni rá”, mert az évszaktól, napszaktól, táplálkozásunktól és általános egészségi-idegállapotunktól függően „van mit mondania”. Kezeljük célzottan kiválasztott kozmetikumokkal. „Zsonglőrködjünk” három-négyféle készítménnyel, akár naponta, hogy megbirkózzunk a vegyes bőr sajátos tulajdonságai nyomán felmerülő gondokkal. Ha tartósan, megfelelően ápoljuk, az bőrünkön meg is fog látszani, és egész éven át ki tudjuk védeni a külső-belső tényezők okozta „támadásokat” arcbőrünk ellen.

Minthogy a száraz arcbőrrel kapcsolatos gondok együtt jelentkeznek a zsírosabb zónák problémáival, a vegyes bőrt nehéz kezelni. De a tökéletlenségek kijavítására és a bőr egyensúlyi állapotának fenntartására tett erőfeszítéseink révén, lokális kezeléssel és hosszabb távon kielégítő eredményt érhetünk el.

Amint a bőr természetes, fiziológiai egyensúlyi állapotát tiszteletben tartjuk, az olajosan fénylő bőr, a kitágult pórusok, vagy a mitesszerek, aknék, pattanások okozta problémák száma jelentősen csökken. A jól megválasztott termékekkel történő adekvát kezelés lehetővé teszi, hogy a bőr faggyúmirigyeinek túlműködése megtorpanjon, majd a faggyútermelődés lassan csökkenjen, miközben szükséges az egész arc hidratálása is. De milyen rendszeres teendőkben gondolkodjunk a vegyes bőr ápolása során?

Az alaplépés: napi tisztítás és krémezés

Reggel és este használjunk speciális arctisztító gélt, habot, vagy micelláris szerkezetű arclemosókat, melyek a zsíros szennyeződéseket hatékonyabban távolítják el. Ily módon helyettesítik az arctejet és a tonikot is.

– A reggel felkent, könnyű nappali krém egyszerre legyen hidratáló és mattító hatású, mely kifejezetten vegyes arcbőrre ajánlott Abszorpciós (felszívó) hatásának köszönhetően magába szívja a zsírokat, a folyékonyabb állag pedig könnyű filmréteget képez.

Este kissé gazdagabb krémmel is hidratálhatjuk a bőrt (mely készítmény nem mitesszerképző hatású), hogy a túlzott faggyútermelődés által érintett zónák is kellő hidratáció alá essenek, anélkül, hogy fokoznánk ezt a bőrproblémát.

  • Jó tanács: este, amikor lemossuk a sminket az arcunkról, fejezzük be a műveletet alkoholmentes, cink tartalmú lotion használatával, mely a legjobb a bőrhibákkal tarkított vegyes bőrre. Reggel pedig dolgozhatunk ismét lágy arctisztítóval.

Célravezető stratégia a bőrhibák kiküszöbölésére

Alkalmazzunk rendszeresen lágy arcradírt (kétszer-háromszor havonta, nem többet), hogy orvosoljuk a fénylő bőr, a kitágult pórusok, a nyitott  (fekete pontszerű) és a zárt mitesszerek (mikorciszták), vagy a fakó/sápadt arcszín problémáit. Ezek okozzák a legtöbb gondot vegyes bőr esetén.

Kerüljük a túl nagy vagy durva szemcsés hámlasztókat. Ezek használata azzal a kockázattal jár, hogy feleslegesen izgatják a faggyúmirigyeket, miáltal fokozzák azok működését.

– Részesítsük előnyben az enzimekkel történő (biológiai) hámlasztást, és általában a lágy, kíméletes peelinget. Mindamellett az AHA alapú, gyümölcssavas peelingek fiatalossá, egyenletesebbé teszik a bőrt.

– Időnként tegyünk az arcunkra pórusfinomító, tisztító maszkot, amelynek alapja lehet a felesleges zsírt felszívó, kozmetikai (zöld vagy fehér) agyag  Figyeljünk arra, hogy a durva állagú agyagos maszk inkább elősegíti a mitesszerek képződését, ezért lehetőleg  válasszunk olyan kész maszkot, mely mikronizált (finomra őrölt) agyagot tartalmaz, hogy ne tömítsük el a pórusokat. A cinket tartalmazó maszkok eltávolítják az elhalt hámsejteket, és egyúttal mattítanak is.

  • Jó tanács: Annak érdekében, hogy ne tegyük ki agresszív hatásnak az arcbőrünket, ne melegítsük fel a meleg fürdő vagy zuhany vizével, mielőtt enzimes hámlasztást vagy lágy peelinget alkalmaznánk.

Tűnj el pattanás!

A gyulladt, vörös, fájdalmas pattanások általában hormonális változások idején, stresszhatásra, lelki okokból, vagy nagyfokú fáradtság esetén alakulnak ki. Amikor a szervezetnek energiára van szüksége, több kortizolt termel, mely hormon mellékhatása lehet a pattanások, aknék kialakulása. Ilyenkor a faggyútermelődés fokozódik és a faggyúmirigyek eltömődnek, gyulladás lép fel, majd megjelenik a pattanás, akné.

– A pattanást kezelhetjük lokálisan antibakteriális szerrel, mielőtt felvinnénk az arckrémet. Ismételjük meg a kezelést kétszer-háromszor naponta, hogy gyorsítsuk a hatást.
Jó tanács: az antibakteriális szert tegyük egy kis vattás végű pálcikára, és közvetlenül vigyük fel a pattanásra. Ezzel elkerüljük, hogy a környező bőr kiszáradjon a szertől, mivel az ilyen fajta termékek mindig tartalmaznak alkoholt.

Matt bőrszínt kölcsönző smink

Először mattítsuk, és tegyük egyenletessé az arcbőrt úgy, hogy valamilyen abszorbenst tartalmazó lotiont oszlassunk szét a tenyerünkben, és ujjheggyel vigyük fel kizárólag a T- zónára.

– Részesítsük előnyben  a könnyű, matt arcszínt biztosító alapozókat melyek nem fednek túlságosan, és hagyják „lélegezni” a pórusokat.

– Emellett használhatunk speciális púdert is, melyet ecsettel vigyünk fel, kívülről, az arc közepe felé haladva. A folyékony alapozó és a púder együttes használata egyenletesebbé teszi a bőrt.
Jó tanács: A nap folyamán, a smink felfrissítésekor először itassuk fel papírzsebkendővel a túlzott faggyútermelődés miatt fénylő arcbőrt, és csak azután púderezzük be.

 

Jól tudom?

Dominánsan zsíros

  • HAMIS: minthogy a vegyes bőr jellemzője az általában az orcákon megfigyelhető, száraz bőrzónák és a T-zónára lokalizálódott zsíros bőrterületek kombinációja.  Az emiatt előforduló, többé-kevésbé szembetűnő pattanások, aknék, egyéb bőrelváltozások tipikusan  a 35-45 éves női korosztály körében fordulnak elő.

„Rossz zsírokat” termel

  • IGAZ: a kombinált bőrnek ez az egyik fő hátránya, amitől a T-zóna bőre fénylik, sápadttá válik. A túlzott faggyútermelődés nyomán elősegíti a pattanások, mitesszerek megjelenését és a tág pórusok kialakulását.

Arcbőrünk lehet „pillanatnyilag” is vegyes típusú

  • IGAZ: külső tényezők (légszennyezettség, dohányzás, napsütés, stressz), vagy belső okok (hormonális ciklus, fogamzásgátló tabletta szedése, betegség, alváshiány) következtében a normál, vagy száraz bőrön is jelentkezhetnek időlegesen zsíros zónák és az annak következtében keletkező bőrtökéletlenségek.

Ez a bőrtípus nem érzékeny

  • HAMIS: lehet érzékeny, mely a bőrt érő agresszív külső hatások ellen úgy védekezik, hogy fokozza a faggyúmirigyek működését. Kerülni kell a szélsőséges behatásokat, úm. a túl meleg, vagy túl hideg vízzel történő arcmosást, az erőteljes bőrradírt, a frottír törülközővel történő dörzsölést, az alkoholos kozmetikai termékeket – ezek mind agresszíót jelentenek a vegyes bőr számára.

Csak egyféle, speciális készítményt használjunk

  • HAMIS: meg kell találni a helyes egyensúlyt a hidratálás (az arc egészén, a száraz zónákon, az orcákon és a szemkörnyéken) valamint a T-zónában szükséges mattítás elérése között. Ennek megfelelően kell kiválasztani a különböző, vegyes bőrre ajánlott arcápoló szereket.

Galenus