Mit kell tudni a tyúkszem kezelésének gyógyszereiről?

0
9281

A sárgás színű, kör alakú, megvastagodott bőrképletek tyúkszemnek való nevezése találó, a néha fájó elváltozás valóban hasonlít a tyúk szeméhez. Bár nem fertőző bőrbetegségről van szó, mégsem kellemes és esztétikailag sem vonzó, ha tyúkszem kandikál ki a szandálokból, papucsokból.

Hogyan alakul ki a tyúkszem?

A tyúkszem, latinul „clavus”, általában mechanikai irritáció, nyomás hatására alakul ki. A kényelmetlen cipők, szorító, itt-ott nyomó lábbelik a csonthoz közeli bőrterületet különösen erős nyomásnak teszik ki. A bőr, mintegy védekezési reakcióként erőteljesen megvastagodik, és tyúkszem – közepén egy szarutüskével – fejlődik ki.

Minél tartósabb és kifejezettebb a nyomás, annál mélyebbre hatol a szarucsap. Ha a szarusodott tüske eléri és nyomja a csonthártyát és az idegeket, akkor erős fájdalomérzettel is társulhat a tyúkszem. Leggyakrabban a lábon, így a talpon, a lábujjakon alakul ki.

Bizonyos tényezők – a szoros cipőviselet mellett – elősegítik a tyúkszemek kialakulását: a diabéteszes betegeknél különösen gyakori a tyúkszem, de az extrém száraz bőr is hozzájárul a képződéséhez; továbbá az erős savval vagy lúggal érintkező bőrterületeken is gyakran jelennek meg.

 

Bőrpuhítás – sebészi kezelés előtt mindenképp kell

A tyúkszem kezelésére recept nélkül elérhető megoldások is léteznek, de a gyakran kiújuló, túl mélyre nőtt bőrképleteknél sebészi megoldás is szóba jöhet. Alapszabály: elsőként meg kell puhítani a tyúkszemet, és csak azt követően szabad eltávolítani. A megkeményedett „szem” puhítására leggyakrabban, rutinszerűen alkalmazott hatóanyag a szalicilsav. A szalicilsav nem keverendő össze a láz és fájdalom, illetve a meghűlés tüneteinek kezelésére alkalmas acetil-szalicilsavval! Ugyan kémiailag hasonló a két vegyület, nem azonos az alkalmazási területük!

Tyúkszem kezelése szalicilsavval

A szalicilsav tyúkszemirtási célra a legkülönfélébb gyógyszerformákban érhető el: léteznek speciális tyúkszemtapaszok, illetve vannak kenőcsök, balzsamok. Gyógyszerészeti szempontból érdekes, hogy attól függően, milyen koncentrációban tartalmazzák a készítmények a szalicilsavat, ellenkező hatást fejthetnek ki.

  • A szalicilsav alacsony koncentrációja (1-2%-os szalicilsavas kenőcs) a bőr újraképződését serkenti, ún. keratoplasztikus hatású.
  • Ezzel szemben a nagy koncentrációban alkalmazott szalicilsav (5–10%-os szalicilsav-tartalmú kenőcsök) keratolitikus hatású, azaz hámlasztó, képes feloldani a tyúkszemet alkotó keratint.

A gyógyszertárakban sok esetben helyben készített szalicilsavas kenőcsök is kaphatók. Ezek általában erősen zsíros jellegű kenőcsök, amiket napi egy vagy két alkalommal kell lábáztatást vagy fürdést követően a tyúkszemre kenni. A hatás legalább egyhetes kezelést követően alakul csak ki.

 

Szalicilsavas tapaszok

A tyúkszem elleni harcban gyakran vetik be a tapaszokat. A tyúkszem kezelésére szolgáló speciális tapaszok a közepükön egy kis lyukat hordoznak, amibe a tyúkszem beleillik. Ezen a területen koncentrálja a tapasz a puhító szalicilsavat. A kezelés előtt meleg vízben ki kell áztatni a kezelendő bőrterületet. A vízbe különféle olajokat, így pl. teafaolajat lehet tenni. Szárazra törlést követően kell beragasztani a tyúkszemet. A kezelést – készítménytől és a betegtájékoztatókban leírtaktól függően – 7–10 napig, az alkalmazási előiratban megadott gyakorisággal (általában kétnaponta) kell ismételni. A kezelés eredményeként a tyúkszem sárgásfehér, kocsonyás anyaggá válik, ami egy alapos meleg vizes áztatás után könnyen eltávolítható. Egyes erősen elszarusodott, talpon lévő tyúkszemnél három hétig tartó rendszeres kezelésre is szükség lehet a megfelelő mértékű felpuhításig, eltávolításig.

 

Új módszerek – van hatóanyag nélküli változat is

A szalicilsav mellett egyéb savas karakterű hatóanyagokat is alkalmaznak a tyúkszem kezelésére. Tejsavat, illetve triklórecetsavat tartalmazó oldatok, stiftek is kaphatók a keményedés feloldására.

Viszonylag újnak számítanak a hatóanyagot nem tartalmazó, ún. hidrokolloid tapaszok. Ezek a testnedvekkel általában áttetsző kocsonyás anyagot képző tapaszok a tyúkszem befedése és a megfelelő nedvesség- tartalom biztosítása révén fejtik ki puhító hatásukat.

Tyúkszem kezelése gyógynövénnyel

A gyógynövények közül a vérehulló fecskefű használata elterjedt. A gyógynövény alkoholos kivonatával általában két-három hetes kezelésre, ecsetelésre van szükség ahhoz, hogy a tyúkszem felpuhuljon. Ha ez nem történik meg, javasolt egyéb szert kipróbálni vagy orvoshoz fordulni.

Külsőleges készítményekkel eredményesen nem kezelhető, kiújuló tyúkszemeknél sok esetben sebészi megoldásra (kimetszésre) van szükség. A sebészi kezelés mellett/helyett alkalmas kialakítású talpbetétek, kényelmes cipők és párnázott talpú zoknik alkalmazása is hathatós segítség a tyúkszemek kiújulásának a megakadályozásában. Cukorbetegek és keringési zavarokban szenvedő betegek esetén a tyúkszem kezelésével minden esetben javasolt a kezelőorvos felkeresése!

Bár a tyúkszem nem fertőző betegség, és általában recept nélküli patikaszerekkel eredményesen kezelhető, nem szabad a problémát bagatellizálni.


A gyógyszeres készítmények vagy szükség esetén a sebészi kezelés nem helyettesíthető házi módszerekkel! Az ollóval vagdosás, pengével való kimetszés, éles eszközökkel történő kapargatás szigorúan tilos, fertőzésveszélyt rejt magában!

Dr. Budai Marianna PhD,
Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerészek