Nem csak a drága gyógyszer a jó!

0
745
Fotó: 123rf.hu

Attól, hogy valamelyik gyógyszer kedvezőbb árú, nem szükségszerűen gyengébb minőségű, mint a drága változata!

Originális gyógyszerek: újdonságok, viszonylag magas áron

A gyógyszerkutatás- és fejlesztés legnagyobb tudományos áttöréseinek és sikereinek az úgynevezett originális (eredeti) gyógyszerek könyvelhetők el. Ezek az originális gyógyszerek ugyanis újonnan kifejlesztett hatóanyagot tartalmaznak, olyat, amit korábban nem alkalmaztak az adott kórkép kezelésében. Az új hatóanyagoknak a kifejlesztése általában több mint 10 éves folyamat, ami a komoly szaktudás mellett igen jelentős anyagi ráfordítást is igényel. Ezt nem minden gyógyszergyártó engedheti meg magának, és ez tükröződik az új hatóanyagú gyógyszerek áraiban is,- azok viszonylag drágák. 

A „másolat” nem másodosztály!

Az újonnan kifejlesztett hatóanyagot 20 vagy 25 évig keresztül termékszabadalmi oltalom védi. Ez azt jelenti, hogy ez alatt az időszak alatt más gyártó nem forgalmazhat azonos hatóanyag-tartalmú készítményt. Ha azonban a szabadalom lejár, az említett hatóanyagot más gyógyszergyártók is használhatják gyógyszergyártáshoz. És teszik is ezt a mindennapi gyakorlatban. Az így előállított gyógyszerek lesznek a generikus gyógyszerek, amik tulajdonképpen az originális gyógyszerek azonos hatóanyagú, más márkanéven forgalomba került “másolatai”.

Hangsúlyozandó, hogy a “másolat” szó ebben az esetben nem jelent hiányosságot, és nem takar másodosztályú minőséget. A generikus gyógyszereknél rendszeres és szigorú hatósági ellenőrzés biztosítja és garantálja azt, hogy az adott generikus gyógyszer az adott hatóanyagból ugyanannyit tartalmaz, mint az eredeti, és a két gyógyszer – azaz az originális és a generikus – szervezetbeni hatása megegyező. 

Fotó: 123rf.com

Az árat letörő generikumok

A generikumok megjelenése – a piaci verseny miatt – egyben az ár letörésével is jár. Mivel a generikumot előállító gyógyszergyár már “kész” hatóanyagot kap, anélkül, hogy annak a kutatására és fejlesztésére ő jelentős összeget áldozott volna, érthető, hogy a generikumot gyártó gyár már kedvezőbb áron tudja forgalomba hozni a gyógyszerét.

A gyógyszerpiac részben másként működik tehát, mint a mindennapi piac. Míg a városi piacon az eper árát az szabja meg, hogy tavasszal vagy nyáron vásároljuk, mekkora szemű a gyümölcs, illetve épek, szépek-e a szemek, netán romlásnak indultak már,- addig a gyógyszerpiacon az originális-generikus kérdés az egyik fő ármeghatározó tényező. Míg az epernél a drágább termék általában zamatosabb ízt, tetszetősebb külsőt takar, addig a gyógyszereknél ilyen különbségek nem mutathatók ki, ha originális-generikus összehasonlításról van szó. Nem kell tehát gyanakodni, hogy miért olcsóbb ez egyik vérnyomáscsökkentő tabletta, mint a másik, miközben a hatóanyaguk megegyezik, és ugyanannyi milligramm van mindkét készítményben belőle – és a gyógyszerész is javasolja helyettesítésre! 

Lehetőség a megtakarításra

A generikus kínálat nyújtotta lehetőségekkel élve jelentős összegek spórolhatók meg. A gyógyszertárakban a gyógyszerészek és az asszisztensek segítenek abban, hogy adott hatóanyagú készítményből a legkedvezőbb árút vásárolhassák meg a betegek.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész 

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse a gyógyszertárakban.