Nem kell megszokni a visszeres fájdalmat

0
417

Akiknek vannak visszereik, azok azzal is tisztában vannak, hogy nem egyszerű velük az élet. Az még csak hagyján, hogy esztétikailag nem a legszebb látvány, de emellett sokszor okozhat fájdalmat is, amit már nem lehet egy egyszerű hosszú nadrággal elfedni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hozzá kell szokni a kellemetlenséghez, hiszen, mint ahogyan azt dr. Sepa György érsebész főorvos elmondta, a fájdalom igenis kezelhető.

A legtöbb esetben, amikor előkerül a visszeres fájdalom kérdése, akkor az emberek krémekkel és tablettákkal próbálják felvenni a harcot ellene, ám ez sokszor nem célravezető.

„Sajnos ez a fajta fájdalom nagyon makacs, így a krémek és tabletták ritkán segítenek. A hatékony eszközök a pólya, és a kompressziós harisnya, melyek viselése nem a legkellemesebb dolog, de a fájdalmat valóban enyhítik.”

Műteni, vagy nem műteni

Sarkalatos kérdés lehet az is, hogy ha már megvan a baj, vagyis kialakult a visszeresség, akkor mit tehetünk ellene, hogyan vehetjük fel a küzdelmet. Hiszen nem mindegy az sem, hogy milyen mértékű problémáról beszélünk. A kisebb volumenű gondokra tökéletes megoldás lehet a pólya és a kompressziós harisnya, de van, amikor a doktornak ennél komolyabb eszközökhöz kell nyúlnia.

„A tágult visszereket célszerű megoperálni, mert a későbbiekben súlyos vénás pangáshoz vezethetnek, ami károsítja a bőr vérellátását. Ez pedig egyenes út ahhoz, hogy a gombás és bakteriális fertőzések könnyebben alakuljanak ki, ami a kellemetlenségeket a sokszorosára fokozza.” – mondja dr. Sepa György főorvos, a Trombózisközpont érsebésze.

Tornával a visszerek ellen

Amikor egy probléma már kialakul, akkor az emberek mindig olyan megoldásokat keresnek, amik könnyűek és egyszerűek. Ez azonban sokszor nem célravezető, vagy ha igen, akkor sem  mindegy, hogy az intenzitását, és a kivitelezését hogyan képzeljük el. A torna nem rossz ötlet, de mindenképpen érdemes orvossal egyeztetni, hiszen előfordulhat, hogy többet ártunk vele, mint használunk:

„A torna alapvetően jó az ereknek, hiszen megkönnyíti a vér visszaáramlását a szív felé, vagyis csökkenti a vénás pangást. De ez csak abban az esetben igaz, ha a megfelelő mozdulatokat végezzük, és a megfelelő erősséggel. A fokozott fizikai terhelés már nem tesz jót az ereknek”.

Forrás: Trombózisközpont