Nem tud reggelente felkelni? – Lehet, hogy gond van a kortizolszintjével!

0
749

A mindennapok stresszes helyzeteit elviselni nem egyszerű feladat, de sokan rosszabbul érzik magukat tőle, mint kellene. Az ő esetükben előfordulhat, hogy csökkent kortizolszinttel, hétköznapi nevén mellékvese-fáradtsággal küzdenek.

Hogy pontosan mit is jelent ez, és mit tehetünk ellene, arról dr. Molnár Jeannette, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszél.

Mire való a mellékvese, és miért gond a kortizol hiánya vagy csökkent szintje?

A mellékvese a vesék tetején ülő kis sapkaszerű képlet. Feladata azonban nagyon fontos, hiszen ez a szerv termeli többek között az adrenalint, ami a „fuss vagy üss” hatásért felel, valamint az anti-stressz hormont, vagyis a kortizolt. Az adrenalin hatására a szív munkája fokozódik, emelkedik a vérnyomás, több oxigént kapnak az izmok, hogy a támadás, vagy a menekülés megvalósulhasson. A kortizol pedig többek között arról gondoskodik, hogy többlet glükóz szabaduljon fel a testben, hogy a fokozott megterhelést bírja a szervezet. Mindemellett hatással van a vérnyomásra, az inzulin és glükóz szintre, valamint az immunfunkciókat is befolyásolja.

Hogy mennyire fontos, hogy ez a szerv megfelelően működjön, arra egy patkányokkal végzett kísérlet mutat rá. Egyes állatok mellékveséjét eltávolították, ami nem is jelentett különösebb megterhelést a számukra, egészen addig, amíg stressznek nem tették ki őket. A hirtelen megijesztett, vagy éheztetett patkányok szervezete ugyanis már nem termelt kortizolt, mely segíthette volna a harcot a stressz ellen. A védekezés hiánya pedig az egyedek pusztulásához vezetett.

Mi az a mellékvese-fáradtság?

A fenti fejtegetésből jól látszik, hogy stressz esetén a mellékvesevelő és -kéreg hormontermelésének fokozódása létfontosságú. Csakhogy napjainkban a stressz olyan méreteket ölthet, és olyan időintervallumokat fedhet le, ami már a szervezetnek túl sok lehet. Vannak olyan elméletek, nézetek, amelyek szerint a folyamatos, nagyobb stressz szint, illetve a kiugróan stresszes időszakok szaporodása azt eredményezi, hogy a mellékvese elfárad, vagyis a kortizol -termelés már nem lesz kielégítő. Ennek következtében a stressz hatásait nem tudja a test teljesen kivédeni. Ez az időszak még csak kisebb – nagyobb kellemetlenségekkel jár, ám előre vetíti a mellékvese kifáradását, vagyis azt az állapotot, amikor a hormontermelés lecsökkenhet. Ez pedig már komoly orvosi gond, a beteg folyamatos, szoros megfigyelés mellett élheti csak tovább az életét.

A mellékvese-fáradtság talán legfontosabb tünete az állandó fáradtság. A reggeli ébredések nehezen mennek, az ember egész nap, bárhol képes lenne elaludni, kedvetlen, és ingerlékeny.

Ezen felül a következők is utalhatnak a probléma meglétére:

  • Bizonytalan vérnyomás
  • Gyors szívdobogás
  • Szédülés, szorongás
  • Időszakos adrenalin löketek
  • Idegességi rohamok

Felismerés és kezelés

Dr. Molnár Jeannette, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, hogy a problémát felismerni igen nehéz. Egyrészt a tünetek nem specifikusak, másrészt a szervezet mindenáron megpróbálja fenntartani a kortizol szintet. Ezt kezdetben a progeszteron felhasználásával éri el, mert ez a hormon közvetetten átalakítható kortizollá. Ennek megfelelően a laborvizsgálat normál kortizol- és csökkent progeszteronszintet mutathat, de még ekkor is a normál tartományba mozoghatnak az értékek.

A betegség gyanúja esetén a kortizol szint mérése reggel 8-9 óra között éhgyomorra elegendő lehet, de előfordulhat, hogy a diagnózishoz nem elég csak a kortizol koncentráció eredménye, ilyenkor a kortizol és ACTH koncentráció egy időben történő mérése lehet szükséges; ezt minden esetben szakorvosnak kell eldöntenie. Máskor viszont további – speciális – tesztek szükségesek a részleges mellékvese elégtelenség kizárása céljából.

Ráadásul a kortizol szintje napszaktól függően is változik. A szakembernek pontosan ismernie kell a páciens egyéb hormon eredményeit is, hiszen az agyalapi mirigy – pajzsmirigy és az agyalapi mirigy – mellékvese tengely néhány ponton összefügg. Összefoglalva megállapítható, hogy a tünetek megléte és az eredmények összessége deríthet fényt a problémára. A kezelés optimális esetben a stressz csökkentésével kezdődik, ami lehet rövidebb-hosszabb szabadság, vagy teljes életmódváltás is jelentősen javíthatja a panaszokat. Végül szükség esetén a szakorvos gyógyszeres hormonpótlással is élhet.

 

Budai Endokrinközpont