„Nem tudom összeszedni magam…” – Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen? (2.rész)

Nyerjük vissza energiánkat: segítő ötletek a hét minden napjára

 

A cikk 1. részét ITT olvashatja el!

 

Hétfő

 • Ébredés után: az ágyból felkelve nyújtózkodjunk alaposan, mint egy macska! Majd kis terpeszállásban, egy percen át rázzuk meg egész testünket, mint a fák, mikor hullajtják száraz leveleiket… Ezt követően szánjunk időt arra, hogy jó mélyeket lélegezzünk, lehetőleg a nyitott ablak előtt.
 • Reggeli: legyen vitamindús! Kivi, banán, narancs, mandarin… fáradtság ellen bővelkedjék főleg C-vitaminban. Garantáltan jó formában leszünk tőle napközben.
 • Délelőtti szünet (munkahelyen): lazítsunk akár 5 perc könnyed beszélgetéssel a kollégákkal, miközben teát, kávét fogyasztunk – a meleg ital energiát ad és élénkít. Akár rövid sétával, ha módunk van rá.
 • Ebéd: energiát adó tápanyagokban gazdag ételt fogyasszunk. Pld. szárnyashúst, halat, mely a triptofán nevű aminosavat tartalmazza – ez a fehérjék egyik alkotóeleme, és természetes antidepresszáns. Mindennap vigyünk a munkahelyre magnéziumban gazdag ásványvizet is, és rendszeresen igyunk belőle egy jó pohárral!
 • Délutáni szünet: nyújtóztassuk ki a hátunkat! Ülő helyzetben, a lábunkat a talajon nyugtatva, kulcsoljuk össze a kezünket, nyújtsuk előre a karunkat, majd emeljük a fejünk fölél, mély belégzések közben, anélkül, hogy emelkedne a vállunk. Kilégzéskor engedjük vissza a karunkat vízszintes helyzetbe. Végezzük el 5-ször ezt a gyakorlatot.
 • Vacsora: rostokban gazdag és méregtelenítő hatású leves.  A rostos, ásványi anyagokban bővelkedő zöldségekből készült leves kompenzálja a fáradtságot, és enyhíti a szervezet esetleges dehidratáltságát (főként, ha egy száraz levegőjű irodában töltöttük a napot).
 • Elalvás előtt: gyakoroljuk az „váltott orrlyukas légzést”, ami pozitív hatást gyakorol az idegrendszerre. Álló helyzetben, bal hüvelykujjal zárjuk el a jobb orrlyukat, majd lélegezzünk lassan a bal orrlyukon át. Ezután a jobb kéz középső ujjával zárjuk el a bal orrlyukat, és a jobbon át lélegezzünk, ugyancsak lassan. Tízszer végezzük el mindkét oldalon ezt a légzésgyakorlatot.

Kedd

 • Ébredés után: igyunk egy jó pohár vizet, hogy hidratáljuk a szervezetet, és ha egyébként is bírja a gyomrunk, vegyítsük friss citromlével. A citrom méregtelenít, javítja az emésztőrendszer működését, hat a reggeli fáradtság ellen.
 • Reggeli: igyunk nyugtató hatású gyógynövényből készült teát a reggelihez (ahelyett, hogy gyorsan lehörpintenénk – magában –  a megszokott kávét!).
 • Délelőtti szünet (munkahelyen): fogyasszunk el egy jó nagy almát! Antioxidáns flavonoidokat, lassú lebontású cukrokat és számos vitamint tartalmaz – jótékony hatású két étkezés közben.
 • Ebéd: ómeg-3 zsírsavakban gazdag halétel. Grillezett, vagy párolt formában gyorsan, ill. előre is elkészíthető. Az omega-3 tartalom csökkenti az adrenalin termelődését, mely felelős a stresszért, az idegi fáradtságért.
 • Délutáni szünet: fogyasszunk egy kevés csokoládét, de nem mindegy, hogy milyet! 40 gr (4 kocka) 70%-os étcsokoládé az ajánlott, napi magnézium-bevitel 25%-át tartalmazza. Kiválóan hat fáradtság ellen, és jót tesz a kedélyállapotnak.
 • Vacsora: lassú lebontású cukrokat tartalmazó étel. Pld. A barna lisztből készült, „al dente” módra főzött tészta (félpuha, belül nem teljesen főtt) elegendő mennyiségű lassú lebontású cukor és triptofán bevitelét jelenti, ami elősegíti az alvást.
 • Elalvás előtt: nyugalmat hozó kinyújtózás. Nyúljunk el a talajon, a lábunkkal támaszkodjunk a falnak. Keresztbe tett kézzel nyújtózkodjunk, majd maradjunk mozdulatlanul pár percig, hogy ellazuljon a láb és a hát alsó része. Lélegezzünk lassan, nyugodtan, és a napi gond elszáll!

Szerda

 • Ébredés után: élénkítő légzés.  Széken ülve, egyenes háttal, többször lélegezzünk jó mélyen. Az utolsó belégzés után végezzünk szaggatott kilégzést, behúzott hassal, majd ismételjük többször (rövid belégzésekkel).
 • Reggeli: legyen szuperenergizáló! A zabkása pld. növeli a nyugtató szerotonin hormon szintjét, és magas kalóriatartalma miatt energiát ad. Joghurttal és gyümölcsdarabokkal kiegészítve segíti a természetes bélmozgást is.
 • Ebéd: hideg étel, utána testmozgás. Bekapunk egy szendvicset salátával, és az így megtakarított idő alatt séta a szabadban, vagy egy kis futás…
 • Délutáni szünet:  teljes kiőrlésű gabonából készült uzsonna –  pld. cereáliák, melyek szelén-tartalma nyugtató hatású, de energiát is ad, kevés vajjal és mézzel fogyasztva. Egy másik javaslat: a dél-afrikai eredetű, antioxidáns hatású, ásványi anyagokban gazdag rooibos (vörös) tea egy banánnal.
 • Vacsora: ellazító menü. Spenót besamel mártással (magas, nyugtató hatású magnézium-tartalma miatt javasolt) egy szelet sovány sonkával.
 • Elalvás előtt: szánjuk 5 percet egy újabb ellazulás módra. Térdeljünk le, majd üljünk a sarkunkra, hajoljunk előre, helyezzük a homlokunkat és a karjainkat a talajra, ökölbe szorított kézzel felfelé. Lélegezzünk mélyeket, érezzük a bordákat és a hát alsó részét eltöltő levegőt.


A cikk folytatását ITT olvashatja el!


Galenus