Nemzeti Rákellenes Nap – COVID idején se álljunk meg!

0
265
Fotó: pixabay.com

Április 10-én immár 29. alkalommal tartják meg a Nemzeti Rákellenes Napot. A szervező Magyar Rákellenes Liga ismét emlékeztet arra, hogy a daganatos betegségek megelőzése jórészt a saját kezünkben van, és számos programot is kínál ehhez. Mindemellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a legfrissebb nemzetközi adatok szerint a 2020-as lezárások alatt 40%-al csökkent a diagnosztizált rákos esetek száma!

Magyarországon 1993. óta április 10-e a Nemzeti Rákellenes Nap, melynek szervezője a kezdetektől a Magyar Rákellenes Liga. (A dátum a hazai rákkutatás úttörőjének és az Országos Rákbizottság megalakítójának, dr. Dollinger Gyulának a születésnapja.)

Az idei esemény szomorú apropója a több, mint egy éve tartó járványhelyzet, ami komoly nehézségeket okoz az egészségügyi ellátásban. Különösen igaz ez az egészségügyi ellátásra szorulókra, azon belül is a daganatos betegséggel küzdőkre. 

A pandémiát megelőzően a daganatos betegségek egyes típusainál a halálozási arány stabilizálódott vagy éppen csökkenni kezdett. A daganatos betegek ellátása javult és egyre több kezelés vált elérhetővé, illetve a betegek is egyre nagyobb figyelmet fordítottak a megelőzésre és szűrésekre. A járvány azonban világszerte súlyosan hátráltatta (hátráltatja) a daganatos betegségek felderítését és megnehezítette, késleltette a kezeléseket. 

Egy most megjelent tanulmány szerint egy megvizsgált olasz tartományban a 2020-as lezárások alatt 40%-kal csökkent a rákdiagnózisok száma a 2018-19. években mértekhez képest. A legnagyobb csökkenést a prosztata, a hólyag és a vastagbél daganatok esetében tapasztaltak, és ez sajnos nem azt jelenti, hogy megbetegedések száma ennyivel csökkent volna.

A British Medical Journal folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy a daganatos betegségek kezelésének már 4 héttel történő késése is bizonyíthatóan növeli a halálozást! A kutatók összesen több mint 1,2 millió beteget érintő, 34 db tanulmány megvizsgálásával megállapították, hogy legalább 13 daganatkezelés típusnál, minden 4 hetes késlekedés, átlagosan 6-8 százalékos halálozás növekedéssel jár, de pl. a méhnyakrák adjuváns sugárterápiájának 4 hetes késése 23%-al növeli a mortalitást!

Részben a fenti, elkeserítő adatokra is válaszul az Európai Rákbetegek Szövetsége (European Cancer Patient Coalition) 3 pontban fogalmazta meg, hogy a daganatos betegek helyzetének javítása érdekében a kormányoknak mit kell megtenniük:

  1. Gondoskodjanak arról, hogy a betegek biztonságosan hozzáférhessenek a diagnózishoz és a kezeléshez.
  2. Határozzák meg a járvány daganatos ellátásra gyakorolt hatásait, és változtassanak úgy, hogy ezek a károk enyhüljenek. 
  3. Hosszútávon biztosítsák az erőforrásokat a megfelelő és biztonságos ellátásokra.

A kezdeményezést eddig már több mint 240 szervezet támogatta aláírásával, köztük a Magyar Rákellenes Liga is, az Európai Rákbetegek Szövetségének tagja.

Ami az egyéni felelősségvállalást illeti, az Európai Rákellenes Kódex segít nekünk abban, mit tehetünk a kockázat csökkentéséért. A mostani helyzetünkben ennek a legmegvalósíthatóbb formája a mozgás.

A Liga több pandémia-kompatibilis kezdeményezéssel is készül április 10-ére. 30 perces „közös” mozgásra – sétálásra, futásra, kirándulásra, rollerezésre, táncra, kerékpározásra vagy egyéb mozgásra – invitálnak mindenkit. Az eseményre mindenkit várnak, aki támogatni szeretné rákellenes programjaikat, a 30 perc mozgás 2020. április 10-én, szombaton, napközben bármikor teljesíthető. Annyit kérnek csupán, hogy mindenki egyedül, vagy csak a vele egy háztartásban élőkkel induljon útnak a járványügyi ajánlások figyelembevételével. Másfelől kérnek mindenkit, hogy regisztráljon, és tudassa, hogy ki(k)ért sétál, mozog!

Az ingyenes regisztráció itt érhető el: https://forms.gle/qwPgkrHGeGn4TWuh8

Az idei Nemzeti Rákellenes Napon ismét sor kerül a „hagyományos” betegtájékoztató előadásra, ezúttal (ismét) egy online interaktív esemény formájában. A fej-nyaki daganatokról, tart előadást dr. med. habil. Karosi Tamás PhD c. egyetemi docens, osztályvezető főorvos, oktatási-, kutatási- és tudományos igazgató, aki a felmerülő kérdésekre is szívesen válaszol. Az előadáson történő részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melyet a következő linken tehetnek meg:

A Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete kezdeményezésére online jótékonysági edzésekre is sor kerül. A kezdeményezéssel országszerte minél többeket szeretnének rávenni arra, hogy otthoni, biztonságos körülmények között rendszeresen eddzenek szakszerű szakmai segítséggel úgy, hogy egy-egy edzésükkel saját egészségvédelmük mellett másokon is segítsenek. A Liga kiemelten fontos feladatnak tartja a Gödöllői Alapszervezet által végzett, a rák megelőzésére irányuló ifjúsági felvilágosító munkát, amellyel már nagyon korán megismerkedhetnek a fiatalok a rákbetegség jeleinek felismerésével, megelőzésével, az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságával.

Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/444233199986331