Országos Patika Nap – nyílt nap a gyógyszertárakban

0
852

2014. június 4-én, immáron tizenegyedik éve, ismét kitárul az ország számos patikájának ajtaja, hogy minden érdeklődő besétálhasson oda, ahová egyébként „Idegeneknek belépni tilos”.

A XI. Országos Patika Nap a gyógyszerészet ünnepe, amikor a figyelem a patikák, a patikusok és a gyógyszerészi hivatás felé fordul.

A mindennapokban, ha megfázunk, ha megfájdul a fejünk, ha gyógyszert kell szednünk (stb), természetes, hogy betérünk a patikába, ahol számos egészségügyi problémánkra megoldást találunk. Talán eszünkbe is jut olykor, hogy vajon ezek a segítő pirulák, gyógyító krémek, cseppek, gélek és spray-k hogyan készülnek. Mint keverget, hogyan mér és miként porcióz a gyógyszerész? És egyáltalán: mi van a tára mögött, s mit rejt a laboratórium? Ezen az egy napon (június 4-én) lehetőség nyílik rá, hogy kíváncsi szemeink előtt megmutatkozzon kedvenc patikusunk mindennapi gyógyszertári munkája.

Az Országos Patika Nap témái

A gyógyszertárak nyílt napján, a patikanapon nem csak arra nyílik alkalmunk, hogy a gyógyszerészi munka tára mögötti, gyakorlati részét megnézzük, hanem arra is, hogy a gyógyszerészi hivatás felelősségteljes mindennapjaiba is bepillantsunk. Ezen a napon a patikák azt is megmutatják nekünk, hogy a szakértelmet és a személyes tanácsadást semmi sem pótolhatja, ha megromlik egészségünk, vagy ha éppen azon vagyunk, hogy ne történjen semmi baj. Ezért aztán minden patikanapna van egy főtémája, olyan egészségügyi problémacsoportja, amely ellátásában és megelőzésében megmutatkozik a gyógyszerészek elengedhetetlen és pótolhatatlan felvilágosító szerepe.

 

A XI. Országos Patika Nap kiemelt témái:
– az egészséges táplálkozás
– az emésztési zavarok
– és a fogyókúra egymáshoz szorosan kapcsolódó területei.
– valamint idén, kapcsolódva a Dohányzásellenes Népegészségügyi Programhoz, a Patika Nap fő témái mellett megjelenik a COPD megelőzése és kezelése.

Június 4-én, az ország számos patikája megnyitja tehát kapuit az érdeklődők előtt, bepillantást enged a tára mögé, a laboratóriumba és számos érdekes, egyéni programmal várja a betérőket. Így sok gyógyszertárban lesznek szűrések, például vérnyomásmérés, vércukormérés, koleszterinszint-mérés, vagy hajvizsgálat és testtömegindex-ellenőrzés, de van, ahol iskolásokat várnak kémia órára, vagy egészségügyi tanácsadó előadásokat szerveznek az idei patikanap kiemelt témáihoz kapcsolódva.

Az ünnepélyes megnyitó programja

A XI. Országos Patika Nap ünnepélyes megnyitója 2014. június 4-én lesz a gödi Inczeffy Patikában (2131 Göd, Pesti út 86.), ahová – a Magyarország átfogó egészségvédelmi programja keretében – egy szűrőkamion (virtuális mozival) is begördül, s ahol találkozhatunk Dr. Czeizel Endrével is, aki a helyszínen tart majd előadást és dedikálja új Zeneszerzők-gének-csodák című könyvét.

A budapesti megnyitó helyszíne pedig a SZENT ILONA GYÓGYSZERTÁR (1126 BUDAPEST, BÖSZÖRMÉNYI ÚT 27.) lesz.

Ne hagyja ki, nézzen be kedvenc patikájába június 4-én, a XI. Országos Patika Napon, a gyógyszertárak nyílt napján!


 

 

 

További információ:
Galenus Gyógyszerészeti Lap-és Könyvkiadó Kft.
00-36 (1) 467-8060
galenus@galenus.hu
www.patikamagazin.hu
www.galenus.hu

 

Galenus