Süssünk pulykát Rákóczi Ferivel!

0
1803

Az már nem újdonság, hogy Rákóczi Feri imád főzni, s kedvenc ételeit valószínűleg a Korhely „Faloda és Daloda” nevű éttermében is felkínálja a vendégeknek.

 

Karácsonyi pulykasült

Karácsonyi pulyka Rákóczi Feritől

Igen, ez itt pontosan az, aminek látszik. Egy gyönyörű, ízletes, szaftos és omlós, egészben sült pulyka!

 

Nem mondom, hogy ez legyen a kezdő háziasszonyok első próbálkozása, de aki már túljutott egy-két karácsonyi menün, annak menni fog. Ráadásul nem túl bonyolult a dolog, inkább csak odafigyelést igényel. Az a macera benne, hogy mire a comb kész, addigra a mell annyira száraz lesz, hogy szinte ehetetlen. Ezt fogjuk orvosolni egy király fűszervajas pakolással a cici bőre alatt, belül pedig gőzölgő illatfelhőt kibocsátó fűszerek, zöldségek pihennek. Ráadásként lesz mézzel karamellizált zöldségünk, lesz egy remek mártásunk, és csinálunk még egy finom kelbimbót is.

 

Akkor lássunk is neki!

A bébipulykát megmosod kívül-belül és szárazra törlöd. A belsejét sózd, borsozd. Tedd bele a félbevágott narancsot a szintén félbevágott hagymát és a keresztben félbevágott fokhagymát is, és dugdoss bele 3 ág rozmaringot.

 

10 dkg puha vajba tégy sót, borsot, apríts bele petrezselyemzöldet, valamint két ág rozmaringról a leveleket. Az egészet tedd robotgépbe és csinálj egy szép, zöld színű fűszervajat, amit a pulyka mellére a bőr alá kell rákenni. Kívül locsold meg a jószágot olívaolajjal és sózd, borsozd tisztességgel! Egy nagy tepsi aljára halmozd fel a tisztított és félbe, illetve negyedbe vágott zöldségeket (5 db sárgarépa, 5 db petrezselyemgyökér, 3 zellergumó). Önts alá 2 dl vizet és szépen tedd a madarat a mellével felfelé a zöldségekre. A lábát össze lehet kötni, ki ne rúgja a sütő oldalát. Takard le alufóliával, melegítsd a sütőt 180 °C-ra, és most jön a matek! Minden fél kiló húsra számolj 25 percet. Tehát a 4 kg pulyka 200 percig kell a sütőben legyen. De az utolsó fél órára vedd le az alufóliát és növeld a sütő hőmérsékletét 220 fokra. Locsolgasd a husit a kisült szafttal szorgalmasan, szép piros lesz a bőre! Szeletelés előtt 20 percig pihentesd!

Közben szedd ki a puhára sült zöldségeket, tedd egy serpenyőbe és csorgass rá 3 evőkanál mézet. Mehet hozzá só és bors is! Nagy lángon karamellizálod őket a mézzel, ellenállhatatlan lesz az ízük. A remek mártáshoz szűrd le a pulykából kisült zsiradékot, önts hozzá 2 dl fehérbort, majd 15 percig rotyogtasd. Ekkor tegyél hozzá 2 evőkanál lisztet, ezzel fogod besűríteni. Isteni karácsonyi vacsi, viszonylag sok emberre.

A kelbimbó:
1 kg kelbimbó, 10 szelet bacon szalonna, 2 kanál liba- vagy kacsazsír. Esetleg a pulykáé is lehet.

A kelbimbót megtisztítod és lobogó vízben 12 percig főzöd, majd leszűröd. Ezt előre is meg lehet csinálni. A zsiradékot egy serpenyőben felforrósítod, mehet hozzá a vékony csíkokra vágott bacon. Amikor ez megpirult, beleugranak az aranyos kis kelbimbófejek. Mehet rá só és bors. 5 percig, nagy lángon süsd, párold őket. Finom lesz, friss és roppanós!

 

 


Rákóczi Ferenc

Korhely „Faloda és Daloda”
1061 Budapest, List Ferenc tér 7.
www.korhelyfaloda.hu