Szívesen választunk magyar gyógyszert

0
2497

Amikor kibontjuk egy jól ismert, akár már generációk óta hatékonyan gyógyító készítmény dobozát, bele sem gondolunk abba, hogy egyetlen pirula mögött, mennyi érték, tudás és tradíció van. Kevesen tudják, hogy a hazai gyógyszergyártás milyen jelentős mértékben járul hozzá a magyar betegek gyógyításához és a hazai munkahelyek teremtéséhez, megtartásához. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének célja, hogy minél többen megismerjék, azt a tradíciót, tudást és értéket, amit a magyar gyógyszerek képviselnek.

A magyar gyógyszer értékeit bemutató televíziós reklámokkal minden harmadik embert találkozott hazánkban. A kezdeményezés sikerét erősítette, hogy szinte minden család házi patikájában megtalálhatóak a hazai gyártók készítményei, generációk sora gyógyult Magyarországon és határainkon túl is a hazai gyógyszertártók gyógyszereivel. Éppen ezért bízunk a magyar gyógyszerekben, ha lehetőségünk van, rá szívesen választjuk.

 

Dr. Varga Péter, celdömölki gyógyszerész patikájában a vényköteles gyógyszerek esetén a betegek több mint fele, nem vényköteles készítményeknél pedig háromnegyede kérte hazai gyártó készítményét. A szakember elmondta, jónak és fontosnak tartja a magyar gyógyszer kezdeményezést. Rengeteg – a hatás, a gyártás,  a raktározás,  a forgalmazás szempontjából – aggályos termék kerülhet be a gyógyszertárakba és juthat el más utakon is a betegekhez.
A magyarországi szabályozások garantálják, hogy egy készítmény a gyártósorra kerüléstől  a felhasználásig megbízható, ezért a kívánt terápiás eredményre vezet.”

Hogyan válasszunk magyar gyógyszert?

A hazai gyógyszergyártás immár egy évszázada segíti a magyar orvosok, gyógyszerészek gyógyító munkáját. A házi és szakorvosok, valamint a patikákban dolgozó gyógyszerészek ismerik és elismerik a magyar gyógyszereket, így őket érdemes megkérdezni, hogy melyik készítmény származik hazai gyártótól.

Érték minden pirulában

A magyar gyógyszer generációk óta egyet jelent a minőséggel, megbízhatósággal, hatékonysággal. Szinte valamennyi betegség esetén rendelkezésre állnak hazai gyógyszergyártó által forgalmazott gyógyszerek, amelyek mögött elkötelezett hazai munka, kutatás, világszínvonalú gyártás és nagyon precíz minőségbiztosítás áll.

 

Fontos azt is tudni, hogy magyar gyógyszer választásával nem csak saját és szeretteink egészségéhez járulunk hozzá, hanem hazai munkahelyekhez, több mint 41.000 ember megélhetéséhez, és az ország versenyképességének hosszú távú fejlesztéséhez is. A Századvég intézet 2013 végén megjelent átfogó gazdasági elemzése kimutatta, hogy a nagy hazai gyógyszergyártók adják a nemzeti hozzáadott érték 5 százalékát, a nemzetgazdasági átlag nyolcszorosát fordítják kutatás fejlesztésre és export tevékenységük is jelentős. Minden egyes, a hazai gyógyszeriparban meglévő 10 munkahely a beszállítók és kereskedők körében további 23 állás létrejöttéhez és megtartásához járul hozzá. Mindezeket figyelembe véve, ha lehetőségünk van választani, magyar gyógyszer választásával négyszeres értéket teremthetünk az ország számára.

Joung&Partners