Napjainkban sok szó esik a transzzsírok káros egészségügyi hatásairól, ugyanakkor számos tévhit él az emberek között ezzel kapcsolatban. Cikkünkben a transzzsírokat szeretnénk bemutatni, illetve gyakorlati tippeket adunk, hogy miként is csökkenthetjük transzzsír-bevitelünket.

Mit nevezünk transzzsíroknak?

A zsírok glicerinből és zsírsavakból épülnek fel. A zsírsavaknak három fő típusa van: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. A zsírsavakban lévő kettős kötések „cisz” vagy „transz” elrendezésűek lehetnek. A zsírsavak egy különleges csoportját alkotják a transz-zsírsavak, amelyek tulajdonképpen egyszeresen telítetlen zsírsavak „transz” elrendezéssel. Ez azt jelenti, hogy  a szénhez kapcsolódó hidrogén molekulák egymással szemben, transz állásban helyezkednek el. Transzzsírok kétféle módon keletkezhetnek, egyrészt mesterségesen, a növényi olajok hidrogénezése során, másrészt természetes úton, a kérődző állatok anyagcseréje során.

 

Miért kell kerülni a transzzsírokat?

Az Egészségügyi Világszervezet 1 százalékban határozza az elfogyasztott transzzsírok maximális értékét, ez azt jelenti, hogy a napi energiabevitel 1százaléka származhat transzzsírokból. A transz-zsírsavak kerülése azért fontos, mert kedvezőtlenül befolyásolja a koleszterinegyensúlyt. Egyrészt emeli az LDL-koleszterin szintjét és csökkenti a védő HDL- koleszterinszintet. A koleszterinszint kóros változásai, valamint az ezt kísérő egyéb folyamatok szív- és érrendszeri betegségekhez vezetnek. Az eddig elvégzett vizsgálatok eredményei alapján a transzzsírsav fogyasztás 2 százalékos emelkedése a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 23 százalékkal emeli.

Miben található transzzsírsav?

Általánosságban a tipikus étrend csak kis mennyiségű transzzsírt tartalmaz. A transzzsírok teljes eltávolítása a normál, vegyes táplálkozásból lehetetlen, mivel nagyon sokféle élelmiszerben előfordulnak, többek közt a húsokban és tejtermékekben természetes módon vannak jelen. Még a hidegen sajtolt olívaolaj is tartalmaz nyomokban transzzsírt. Az ipari gyártásban a növényi olajok részleges hidrogénezése során keletkeznek transzzsírsavak nagyobb mennyiségben. Bár korábban a margarinokat tartották a transzzsírsavak, illetve a hidrogénezett növényi olajok fő forrásának, ez a helyzet az utóbbi évtizedben gyökeresen megváltozott. Az étkezési margarinok gyártói ma már jellemzően nem használnak alapanyagként hidrogénezett növényi olajat, az iparilag keményített zsírokat természetes alapanyagokkal, kókuszzsírral, pálmazsírral helyettesítik. Ugyanakkor sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a különféle töltött ostyák, kekszek, sütemények, csokoládé-bevonattal készült édességek egy része viszont tartalmazhat transzzsírsavat. A fogyasztóknak érdemes az élelmiszerek tápanyagtáblázatait és összetevőit elolvasni, amikor vásárolnak, ugyanis így tudatosan csökkenthető a transzzsír-bevitel.

VIPR