A dohányosok többsége úgy véli, hogy a leszokás könnyű, csak akarni kell. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy önmaguktól, segítség nélkül, a dohányosoknak csak mintegy 4 %-a teszi le sikeresen a cigarettát.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központot hozott létre. A spontán leszokás aránya Magyarországon kevesebb, mint 5%, ezért szükséges a leszokni vágyó dohányosok számára megfelelő, evidenciákon alapuló leszokási programmal és szakemberekkel rendelkező, akkreditált intézményi hátteret biztosítani.

 

Leszokást segítő call center

A Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központban leszokást segítő call centert alakítottak ki, ahol képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak segítséget telefonos tanácsadás keretében. A 2012. október 1-je óta ingyenesen hívható 06 80 44-20-44 telefonszám az év minden napján 0-24 óra között elérhető. A leszokást támogató proaktív telefonos tanácsadás során a kiképzett szakember (orvos, pszichológus vagy egészségügyi szakdolgozó) a megadott kognitív-viselkedésterápiás protokoll alapján egyéni szükségleteinek figyelembe vétele mellett vezeti végig a pácienst a leszokás folyamatán. A call center nyújtotta segítség bizonyítottan hatékonyan támogatja a motiváltak körében a leszokás folyamatát.

A dohányosok többsége úgy véli, hogy a leszokás könnyű, csak akarni kell. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy önmaguktól, segítség nélkül, a dohányosoknak csak mintegy 4 %-a teszi le sikeresen a cigarettát. A bizonyítottan hatékony módszerekkel a leszokás sikerességének valószínűsége megtöbbszörözhető. A leszokásra való motiváltság szükséges, de sokat segíthet, ha a leszokni kívánó dohányos segítséget, gyakorlati ötleteket és érzelmi támogatást kap a leszokáshoz. Tapasztalatunk szerint a dohányosok túlnyomó többsége ugyanakkor nincs tudatában azoknak a lehetőségeknek, amelyek segíthetik a sikeres leszokásban.

Leszokást segítő internetes portál és csoportos tanácsadás

A Központ felállításával párhuzamosan egy leszokást támogató internetes weboldal fejlesztése is elindult. A honlap széles körű lakossági kommunikációra biztosít lehetőséget: a leszokástámogatás népszerűsítése mellett a honlapon megtalálhatók lesznek a rendeléseket, képzéseket végző szakemberek elérhetőségei, a tüdőgondozók adatai, valamint a gyakran feltett kérdésekre adott válaszok között is böngészhetnek a látogatók.
Mindezek mellett a Módszertani Központ munkatársai dohányzásleszokást segítő, a lakosság számára ingyenesen hozzáférhető csoportos tanácsadást is végeznek.

Szakmai képzések és együttműködések

A dohányosok mellett a szakemberek számára is segítséget nyújt az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ.

A tüdőgondozókban dolgozó szakemberek és a háziorvosok számára továbbképzések indulnak, ugyanis a rutin ellátás keretében minden orvosnak foglalkoznia kell a páciensek dohányzásproblémájával és tájékoztatást adni a leszokás lehetőségeiről. A kialakítandó internetes portál a továbbképzésekről, a szakmai eseményekről rendszeres tájékoztatást nyújt a szakemberek számára, de a továbbképzési programok anyagát, illetve más szakmai rendezvények előadásait, közérdekű anyagait is elérhetővé kívánja tenni. Az online felületen a szakemberek regisztrálhatnak a Központ által biztosított továbbképzésekre, illetve az érdeklődők ezen keresztül is felvehetik a kapcsolatot a Központ munkatársaival. A Korányi Intézet emellett folyamatos kapcsolatot tart fenn a magyarországi tüdőgondozókkal, amelyek az Intézet számára rendszeresen szolgáltatnak adatokat. Ez az adatszolgáltatás adja az alapját annak a rendszernek, amellyel nyomon követhető a dohányzásleszokás alakulása Magyarországon.

 

Planbmedia