Ha nem jön a baba – férfi meddőségi vizsgálatok

Dr. Szabó Ferenc andrológus és orvosi – munkatársi teamje olyan új eljárással végzi a férfiak meddőségének vizsgálatát, amely áttörést jelenthet a babára vágyó párok számára.

A szakértők szerint a meddőségért 40 százalékban a nők, 40 százalékban a férfiak a felelősek, a maradék 20 százalékon pedig éppen így, egyformán osztoznak. Vagyis legalább annyira indokolt a férfiak alapos kivizsgálása egy meddő pár esetén, mint amennyire a nőké.

Ám a szokásos vizsgálatok mégis inkább a nőkre fókuszálnak

A szempontok között lényeges elem, hogy a párok ne fussanak felesleges köröket a próbálkozásokkal. Egyértelmű legyen, hogy milyen mesterséges megtermékenyítést érdemes használni – elégséges lehet-e például az inszemináció egy terhességhez, vagy mindenképpen szükséges a lombik eljárás.

Az idő itt igen lényeges faktor, hiszen a mesterséges megtermékenyítésre váró párok jelentős része a babavárás szempontjából nem a legfiatalabb korosztályt érinti. (Leginkább  jellemző, hogy a mama 40 éves kor körüli, de az sem kizárt, hogy esetleg már 45 év fölött lévő hölgy). Így aztán érthető, hogy egyáltalán nem mindegy, hány próbálkozásra van szükség a kívánt terhességhez.

 

A spermiumba “belelátó” új módszerek

A szakmai hátteret tekintve, a különbség, az eddigi, hagyományos “férfi spermium számláló” mikroszkópos vizsgálat és a jelenlegi, a spermiumba “belelátó” DNS szintű vizsgálat között az, hogy kiderült, mi lehet az eddig ismerteken kívül még az oka annak, hogy egy sikeresnek indult lombik eljárás vetéléssel ér-e véget.

Néhány éve vált világossá a kutatók számára is, hogy egy sikeres, lombikban fogant terhességhez nem feltétlenül elég azt kiszűrni a mikroszkóp alatt, hogy megfelelően mozgékonyak-e a spermiumok, hanem azt is meg kell vizsgálni, egészséges-e a DNS lánc. Ezzel a teszttel, a DNS vizsgálattal, kémiai úton bontják szét a DNS láncot, így válik láthatóvá, hány egészséges és hány sérült spermium van a mintában.

Miért baj, ha töredezett a DNS-lánc?

A DNS-lánc károsodásában szerepet játszik az életmód, a dohányzás, vagy a túlzott italfogyasztás, egy a szervezetet megviselő lázas állapot, illetve a genetika is természetesen.

Legfrissebb klinikai adatok szerint, ha a spermiumok több mint 30 százaléka fragmentált (töredezett), a fogamzóképesség esélye jelentősen csökken. A töredezett DNS-ű spermium legtöbb esetben nem képes megtermékenyíteni a petesejtet, illetve ha in vitro fertilizációs eljárás (lombik) során termékenyítik meg a petesejtet és fejlődésnek indul az embrió, akkor megállhat a fejlődésben. Ez azt jelenti, hogy nem osztódik tovább, vagy nem ágyazódik be – emellett a klinikai adatok alapján a korai vetélés kockázata is jelentősen megnő.

Halosperm teszt

Az Európában is csak néhány éve létező vizsgálati módszert, az úgynevezett Halosperm tesztet 2007-ben fejlesztette ki egy spanyol kutatócsoport.  Ez a diagnosztikus eljárás mint eszköz, sokat segíthet a babára vágyó pároknak.

Schranz Edit

Róbert Károly Klinika munkatársa