Testmozgás trombózis után

A sport elősegíti a trombózisból való felgyógyulást, és csökkenti az újabb trombózis kialakulásának rizikóját is. Azonban hogy milyen testmozgást választunk, egyáltalán nem mindegy.

A rendszeres testmozgás kortól függetlenül elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, azonban betegségekből való felgyógyulás idején, illetve ezt követően alkalmazkodni kell a szervezet megváltozott teherbíró képességéhez, illetve a betegségből adódó esetleges elváltozásokhoz. Nincs ez másképp trombózis után sem: a trombózist követően nem mindegy, hogy milyen sportot választ az ember, és az sem, hogy milyen intenzitással űzi azt. Cikkünkben Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa segíti tanácsokkal olvasóinkat.

A sportolás és a trombózis kapcsolata sokrétű probléma. Jelenleg a trombózis molekuláris okainak az orvostudomány közel 60 százalékát tudja leírni pontosan, a többi felderítése a kutatás feladata. Annak ellenére azonban, hogy pontosan, molekuláris szinten nem ismerjük a trombózis hátterét, kezelnünk kell – mondta Prof. Dr. Blaskó György.

A kezelésben jelentős szerepe van a mozgásnak, a fizikai aktivitásnak, kezdetben mindenképpen szakember közreműködésével, annak tanácsaival A betegség után az alsó végtag izmainak mozgatása, az úgynevezett izompumpa nagyon fontos, és minden ezzel kapcsolatos mozgástevékenység – futás, gyaloglás, úszás, tenisz, squash, pingpong stb. – hasznos lehet

Hányszor, hogyan?

Trombózis után gyakran merül fel a kérdés, mennyit mozogjon a beteg. Az optimális heti 2-3 alkalommal egy, másfél óra testmozgás lenne, viszont rendszeresen, éveken  A terhelést pedig ajánlatos igen fokozatosan végezni, kezdetben pár kilométer séta, majd kocogás következzen – tanácsolja a professzor.

Miért fontos az aktivitás?

 

A sportoknak/mozgásnak gyógyhatása van, részben a trombózis elkerülése, részben annak kezelése szempontjából. Így történhet meg, hogy súlyos genetikai elváltozást hordozó emberek, ha megfelelően sportoltak, sokáig nem kapnak trombózis. Sőt, ugyanennek a kialakult trombus felszívódásában is szerepe van. A mozgásnak számos jótékony hatása ismert: elősegíti a testsúly normalizálódását, a cukorbetegség megelőzését és gyógyítását, valamint a szív- és érrendszer egészsége érdekében is nélkülözhetetlen – mondja a Trombózisközpont orvosa.

Van, ami veszélyes!

Bizonyos sportok űzése azonban veszélyes lehet azokra nézve, akinél már lezajlott egy trombózis, vagy épp genetikailag veszélyeztetettek. Számukra ellenjavaltak a küzdősportok és a futball is, illetve általában azok a sportok, amelyek során bármilyen formában  rúgás, ütés érheti a játékost.

[Forrás: Trombózisközpont]