Tippek a talpfájdalom enyhítésére

0
31084
Fotó: 123rf.com

A talpunk mindennap elviseli a testsúlyt, amely ránehezedik, amikor járunk, gyalogolunk, futunk, ugrunk… A lépések okozta ütődést a talp csillapítja. Íme a jó tanácsok a folyamatos igénybevétel miatt jelentkező talpfájdalmak, talpmerevség és melegedésérzés enyhítéséhez. Egy-egy hosszú nap után feltétlenül ismételjük ezeket az egyszerű gyakorlatokat, alkalmazzuk a hasznos fortélyokat.

Lazító mozgatás teniszlabdával

• Reggel és este görgessünk a talpunkkal egy teniszlabdát, erősen rányomva a talpat, egészen a lábujjakig haladva. Többször végezzük el a görgetést, a talp teljes felszínén (előre-hátra haladva a láb oldalain is). 

• Ezután helyezzük a labdát a talp első része, közepe, majd a sarok alá, és nyomjuk erősen a talpunkkal kb. 10 másodpercig. Ismételjük a gyakorlatot mindkét lábon kétszer-háromszor.

Fotó: 123rf.com

Tegyük rugalmasabbá a talpataz Achilles-ín nyújtóztatásával!

• Egy lépcsőfokon (kis emelkedőn) állva, a talp első felére támaszkodva nyújtsuk a sarkunkat lefelé mozgatva, nyújtóztatva. Közben tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig. Fokozzuk, amennyire lehet, a nyújtó mozgást, ami a lábikrára is jótékonyan hat. 

Masszírozzuk!

• Először ragadjuk meg a jobb lábfejet a jobb kezünkkel. Utána a bal hüvelykujjal nyomjuk jól (masszírozzuk) a talpat, végig, egy képzeletbeli vonal mentén, a lábboltozat alól kiindulva és a lábujjak felé haladva. Kezdjük elölről a vonal megrajzolását a saroktól minden egyes lábujj felé haladva.

• Ezután, továbbra is a jobb lábnál maradva, helyezzük a jobb hüvelykujjat a második lábujj és a bal hüvelykujjat a harmadik lábujj alá. A többi ujjunkat (a jobb kézen) tartsuk a lábfej fölött. Masszírozzuk többször mindkét hüvelykujjunkkal kifelé mutató irányban az egész talpat, míg elérjük a sarkunkat.

Ismételjük a masszázst a bal lábon.

A talpfájáson enyhítő lábfürdő

Egy mozgalmas nap végén, a sajgó láb/talp pihentetése céljából nincs is jobb egy meleg lábfürdőnél, melybe néhány csepp menta- vagy levendulaolajat teszünk. 

• Talpfájás vagy a talpon lévő melegérzés esetén készítsünk kétféle fürdőt, egy hideget és egy meleget. Helyezzük bal a lábunkat az utóbbiba 2-3 percen át, mielőtt belemártjuk a másik fürdő hideg vizébe 1 percen át. Ismételjük háromszor a lábfürdőcserét, és fejezzük be hideg vizes öblítéssel. Az enyhülés, megkönnyebbülés garantált!

Fotó: pixabay.com

Meleg időben hajlamosak vagyunk különféle papucsok (strandpapucs, utcai/otthoni papucs stb.), nagyon nyitott szandálok vagy mélyen kivágott papucscipők állandó hordására. Megannyi lábbeli, amely nem tartja jól a lábat (a talpboltozatot), továbbá a legtöbbször túl lapos vagy kemény cipő növeli a talpfájás kockázatát. Az ideális cipő jól tartja a lábat, anélkül, hogy bárhol is összenyomná, és 2-3 cm-es sarokkal rendelkezik. Ha rendszeresen sokat kell járnunk, a lábunknak megfelelő talpbetét használata ajánlott.

Forrás: Galenus