Továbbra is a csehek a legnagyobb sörivók a világon: a statisztikai kimutatás szerint tavaly minden cseh állampolgárra – beleszámítva a csecsemőket is – 144 liter sör elfogyasztása jutott – közölte a cseh sör- és malátagyárak szövetsége Prágában.

“Bár a sörfogyasztás Csehországban két éve stagnál, még így is bőven elég arra, hogy megőrizzük világelsőségünket” – mondta Frantisek Sámal, a szövetség elnöke sajtóértekezleten újságíróknak.

Az osztrákok és a németek lemaradnak a csehek mögött

Közlése szerint a második és a harmadik helyen az osztrákok és a németek vannak, de jócskán lemaradva a csehektől. “Ismereteink alapján tavaly az osztrákok fejenként 108 litert, míg a németek 107 litert ittak meg” – jelentette ki.

Népszerűek a gyümölcsízű sörök

Kifejtette, hogy a tavaly nagymértékben emelkedett a kevert, főleg gyümölcsízű sörök fogyasztása. Az ilyen sörökből összesen 434 ezer hektoliter fogyott el az országban. Emelkedik a PET-palackokban és a pléhdobozokban forgalmazott sör iránti kereslet is, míg a hordós és az üveges sörök iránt csökkenő érdeklődés mutatkozik.

Kevesebbet járunk kocsmába?

Egyidejűleg többéves tendencia, hogy az emberek ma már egyre kevesebb időt töltenek a korábban szinte mindennapi kocsmákban, és a sört otthonukban, karosszékben ülve a televízió előtt fogyasztják el. Míg a vendéglőkben felszolgált csapolt sör mennyisége mérsékelten, de folyamatosan esik, az üzletekben egyre több sor fogy el.

18 hektóliter sört főztek tavaly Csehországban

Tavaly az előzetes adatok szerint éves szinten 2,75 százalékkal emelkedett a főzött sör mennyisége, és meghaladta a 18 millió hektolitert az országban. A sörkivitel 9 százalékkal nőtt, és ma már több mint 60 ország lakói fogyasztanak cseh söröket. A legnagyobb importőr Németország, Szlovákia és Lengyelország.

A cseh sörgyárak adó formájában tavaly 11,2 milliárd koronával gazdagították az államkincstárat.

 

Kokes János

az MTI tudósítója

 

MTI