Veszélyes lehet a grépfrút a gyógyszerfogyasztóknak!

0
431
Fotó: 123rf.com

Vajas pirítós mellé elfogyasztott grépfrútlé… csábító, de akár halálos is lehet bizonyos gyógyszerek fogyasztása mellett.

A grépfrút vagy korábbi nevén helytelenül citrancs (mert nem a narancs és a citrom, hanem a pomelo és a citrom keresztezéséből jött létre) számos pozitív hatással bír. Gazdag C-vitamin-tartalmánál fogva immunerősítő, szíverősítő. Rost- és magas víztartalmánál fogva fogyókúrabarát gyümölcs.

Azonban ez a közkedvelt gyümölcs számos veszélyt rejtegethet magában a gyógyszerfogyasztókra nézve, mert a benne lévő kumarinszármazékok és flavonoidok befolyásolják a gyógyszert lebontó enzimek működését a májban. A grépfrút elfogyasztása megnövelheti egyes gyógyszerek vérszintjét, és ezáltal súlyos mellékhatásokat hozhat létre. A fenti jelenséget londoni kutatók figyelték meg 1989-ben, amikor a grépfrútlét mint ízfedő anyagot szerették volna használni egy gyógyszerkísérlet során.

Hogyan lép interakcióba a grépfrút a gyógyszerekkel?

Számos citrusfélében (a grépfrút mellett a pomelóben, sevillai narancsban, lime-ban) megtalálhatók olyan kumarinszármazékok, amelyek blokkolják a májban lévő CYP3A4 enzimet. Ez az enzim számos gyógyszermolekula inaktiválásáért, lebontásáért felelős.

Mennyi grépfrút jelenthet veszélyt a gyógyszer-interakciók során?

A citrusfélékben jelen lévő kumarinok nemcsak a frissen fogyasztott gyümölcsben, hanem a belőlük facsart lében, fagyasztott termékekben is megtalálhatók. Komoly interakció mellett akár 2 dl is problémát jelenthet.

Fotó: pixabay.com

A grépfrút-gyógyszer interakció mellékhatásai

Az egyik legfontosabb mellékhatás a szívre gyakorolt hatás, mely a szívfrekvencia fokozódásában vagy szívleállásban nyilvánulhat meg. Bizonyos gyógyszerek esetében vénás trombózist is okozhat. A grépfrúttal kapcsolatosan megfigyeltek már vesekárosodást, izomra, gerincvelőre gyakorolt toxikus hatást is. Azt azért fontos kihangsúlyozni, hogy az említett mellékhatások nagyon ritkán jelentkeznek, de akkor végzetesek lehetnek.

Nem mindenki egyformán érzékeny a grépfrút okozta bajokra

A szervezetbe kerülő idegen anyagok hatása nagyon sok tényezőtől függ. Biológiai felhasználhatóságukat a genetikai háttér mellett környezeti hatások is befolyásolják. Az egyik ilyen faktor az életkor. Bebizonyosodott, hogy a 45. életév felettiek szívesebben vásárolnak citrusfélét, és több gyógyszert fogyasztanak, mint az idősebbek.

Fotó: 123rf.com

Teendők az interakció elkerülése végett

Első körben mindig olvassa el a betegtájékoztatót a gyógyszer-élelmiszer interakciókkal kapcsolatosan, valamint kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét a grépfrút esetleges hatásaival kapcsolatosan.

Tamási Viola
dr. pharm., PhD