Veszélyesebb a füstje, mint a lángja – gyertyák, füstölők

A gyertyák és füstölők használata zárt légtérben, nagy mennyiségben nem ajánlott. Egy friss kutatás – egyelőre csak a templomi gyertyák hatását vizsgálva – meghökkentő eredményekre jutott.

A közhittel ellentétben nem tisztítja a levegőt, egészségesnek pedig biztosan nem mondható a gyertyaláng, ahogy a különböző füstölők sem. Használatuk különösen akkor veszélyes, ha ózonnal kerülnek kapcsolatba, így nyomtatók, fénymásolók, lég- és vízfertőtlenítők, kvarc vagy szolárium használata mellett.

A kutatások egyelőre különleges alkalmakra szorítkoztak: a Maastricht Egyetem tudósai méréseikhez misét szimuláltak egy bazilikában, s kiderült: egy alaposan begyertyázott templomban hússzor annyi potenciálisan rákkeltő részecske kerülhet a tüdőbe, mint egy forgalmas út mellett. Egynapi gyertyaégetés után a káros részecskék szintje hússzorosan meghaladja az Európai Unió által meghatározott határértéket. A kutatókat is meglepte ez, de hangsúlyozták, hogy a csupán alkalmanként templomba járók nincsenek veszélyben. Inkább a papok vagy a templomi kórusok tagjai. Megoldásként a szellőzőrendszer tökéletesítését, a gyertyaszám csökkentését, minőségük javítását – füstszegényebbek alkalmazását – és villanygyertyákra cserélését javasolták.

Hazai szakemberek is a gyertyák, füstölők hétköznapi veszélyeire figyelmeztetnek. Célzott vizsgálatok ugyan még sohasem történtek, de az egészségvédelmi szakértők biztosak benne, hogy zárt légtérben kártékony a gyertya füstje.
Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport szakértője szerint minél több adalékanyagot, aromát tartalmaz a gyertya, annál valószínűbb a szennyeződés.

Szobában, zárt légtérben nem lehetséges tökéletes égés, emiatt káros koromrészecskék, illetve arra tapadó szennyező anyagok jutnak a levegőbe. Minél kisebbek ezek a részecskék, annál mélyebben hatolhatnak a tüdőbe. Az illatosított gyertyák hatásáról viszont fogalmunk sincs, nem ismerjük a bennük lévő anyagokat, azt sem, milyen károkat okozhat égéstermékük. A füstölők füstje szintén vitathatatlanul árt az emberi szervezetnek – hangsúlyozta a környezetkémikus. – De az odaégett étel is tekintélyes menynyiségű szennyezést visz a légtérbe, amire nem is gondolunk. Lakásunkban csak az égési szennyeződésekkel több évtizednyi “mérgezett paprikaadagnak” megfelelő rákkeltő anyag gyülemlik föl.

Bár pontos határértékeket, konkrétumokat nem tudnak mondani a közegészségügyi szakemberek, állítják: ha a tágas templomokban ilyen nagy a szennyeződés, zárt, kis légtérben még veszélyesebb a gyertyák, füstölők folyamatos égetése.

[forrás: nol.hu, 2004.12.02.]