2020 Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám X. Jubileum

0
467

Az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám kampányok egyaránt tizedik alkalommal kerültek  megrendezésre, idén is az egészségügyi szolgáltatások javítását célul kitűzve. A lakossági és a szakmai  közönség is megszólításra került mindkét kampány során, így minden eddiginél intenzívebb  érdeklődés övezte mind a gyógyszerészek, mind a gyógyszertárak versengését. 

Az idei rendezvény rendhagyó volt, hiszen a díjátadó a MOSZ Kongresszuson szokott minden évben  lenni, de idén a vírushelyzet miatt a Kongresszus online került megrendezésre, ezért a díjátadó szűk  körű megrendezése mellett döntöttünk a sajtórendezvénnyel egybekötve.  

A megfelelő távolságtartás érdekében a sajtóorgánumok részvételi létszáma is korlátozva volt a  rendezvényen, ezért a többség online élő közvetítésen nézhette a díjátadó és sajtótájékoztató  eseményt. 

Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alapító elnöke) elmondta, hogy  kiemelkedő évet ünnepelünk idén, hiszen ez a pályázat 10. éves jubileuma. Rengeteg olyan  pályamunkával találkoztak a 10 év alatt, amelyek komoly értéket teremtenek a gyógyszerész szakma  számára. 

Köszönetét nyilvánította ki Dr. Hodossy Lajosnak (Roche), aki a pályázat gazdasági fent tartásában  vállalt szerepet az évek alatt, és Torjai Gábornak (Nero Solution Kft.) aki a folyamat szervezését  magas szinten biztosította azzal, hogy felkereste a jelölteket a pályázat elkészítésének felkérésével,  és ezzel a gyógyszerész szakma számára kincseket tárt fel. 

Hozzátette, hogy a pályázatokat bíráló bizottság mind az 4 tagjának idén nehéz dolga volt, mert  annyira értékes és változatos pályamunkák érkeztek be, amelyeket természetesen idén is anonim  módon bíráltak el. 

Hozzátette, hogy nagyszerű teljesítmény, amit az Év Gyógyszerésze pályázaton résztvevő kollégák  nyújtottak, illetve mennyire képezi ezt le társadalom a Kedvenc Patikám szavazataival. Az elmúlt  időszakban a Covid19 miatt megváltozott az egészségügyi alapellátó rendszer igénybevétele, ami a  gyógyszerész szakma számára is nagy nyomást jelent és mindemellett is hősiesen helyt állnak. Ilyen feszített munka mellett, hogy valaki még tanulmányt is írjon, egy területben elmélyedjen, és ezt  közkincsé tegye más kollégák számára, ez egy óriási elismerést érdemel. A társadalom részéről bejött  hihetetlen számú szavazatok, jelölések valószínűleg ezt az erőfeszítést ismerték el. 

Dr. Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke) összefoglalta, hogy az  elmúlt 10 év alatt hogy alakult a gyógyszerészek sorsa. Elmondta, hogy a gyógyszerészet egyre inkább  klinikai orientáltságúvá vált, és ez megfigyelhető nemzetközi viszonylatban is. Ez azt jelenti, hogy a  ’70-es évek elején elkezdődött a klinikai gyógyszerészi szerepvállalás, ami elsősorban a kórházak  gyógyszerellátásáról szólt, majd ez átjött a közforgalmi, vagyis a lakossági gyógyszerellátásba. Ezt a  kifejezést a inkább „gyógyszerészi gondozásként” vagy „gyógyszerész terápia managementként”  ismerjük, ez a vény nélküli és a vényköteles gyógyszeres terápiára, és azok biztonságos alkalmazására  vonatkozik. Fontos odafigyelni a gyógyszerek hatására, mellékhatására, esetleges interakciókra  gyógyszer-gyógyszer, gyógyszer-táplálék, gyógyszer-betegség között. Kiemelten fontos az adherencia  kérdése krónikus betegek esetében, hiszen a gyógyszerész segíthet elviselhetővé tenni egy-egy  betegséget, hogy a páciens együtt tudjon élni vele, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a  különböző szövődmények minél később jelenjenek meg. 

Az elmúlt 10 év során a programok fókuszába azokat a területeket tették, amelyen a gyógyszerész  szakma számára rendkívül fontosak, például diabétesz, hipertónia, adherencia. Elmondta, hogy  sajnos a betegek több int 50%-a nem úgy szedi a gyógyszereit, ahogy azt az orvos előírja, ez azt  jelenti, hogy nem lesz sikeres a terápia, és okoz egy nagyon komoly egészségügyi és anyagi  veszteséget is a társadalomnak, és az egyénnek egyaránt. Nem véletlen, hogy a Magyar 

Gyógyszerészi Kamara is az egyik programjában az adherenciát kiemelten kezeli, és egyre szélesebb  körben csatlakoznak hozzá a gyógyszerészek.  

Az idei pályázók is kitűnően hangolódtak ezekre a területekre, és nagyszerű pályamunkákat adtak le,  amiket a mindennapi gyakorlatban is lehet hasznosítani. 

Év Gyógyszerésze pályamunkákkal helyezést értek el 

1. 2020-ban az Év Gyógyszerésze 
Dr. Hertelendy Márta, Hajmáskér 
Választott pályázati témakörök: 
Betegek adherenciájának elősegítése (gyakorlati tapasztalatok),Kreatív és innovatív megoldások  a gyógyszerellátásban. 

2. hely megosztva 
Dr. Csaba Miklós 
Kreatív és innovatív megoldások a népegészségügyi programok megvalósításában: a gyógyszertár,  mint véradó-toborzóhely 

Dr. Papp Tamás, Fadd 
Várandós gondozás: A gastrooesophagealis-reflux kezelése terhesség alatt   

3. hely 
Dr. Juhász Klaudia 
Gyógyszerészi szerepvállalás és tapasztalatok az intenzív osztályon az új koronavírus (SARS-CoV-2)  okozta fertőzéssel kezelt betegek farmakoterápiájában 

Különdíjak: 
Bergerné Dr. Jakab Emese 
Választott témakörök:Gyógyszerész szerepvállalás a farmakoterápia menedzselésében, Betegek  adherenciájának elősegítése, Kreatív és innovatív megoldások a gyógyszerellátásban 

Dr. Kovács Barbara  
A várandósgondozás gyógyszerész szemmel 

Kedvenc Patikám pályázaton több mint 25.000 beérkezett szavazatból a következő gyógyszertárak  lettek helyezettek: 

1. Zafír Gyógyszertár, Gárdony 
2. Menta Gyógyszertár, Szekszárd 
3. Szent Katalin Gyógyszertár, Budapest