Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság – néhány szemészeti probléma, amelyek megkeserítik a mindennapokat és kezeletlenül egyszerű tevékenységekben is akadályoznak. Dr. Nagy Mária szemész szakorvos összegyűjtötte a legfontosabb tüneteket, amelyek szembetegségre utalhatnak.

Homályos látás

A rövidlátók távolra, a távollátók közelre tudnak nehezebben fókuszálni, a szemtengelyferdüléssel élők pedig mindkét távolságra homályosabban látnak. Az öregszeműségre 40-45 éves kor körül lehet gyanakodni, amikor a szokásos méretű betűk olvasásakor egyre távolabbra kell tartani a szöveget. A nem korrigálható homályos látás oka lehet akár a szürke hályog vagy a maculadegeneráció is.

Hunyorítás

Amikor távolra nézve hunyorít valaki, gyaníthatóan rövidlátó, amikoris a közeli tárgyakat élesen látja. A rövidlátás hajlamosít bizonyos szembetegségekre, például az ideghártya leválásra is.

Fejfájás

Ha a tünet leginkább tartós olvasás, hosszas számítógép-használat közben jelentkezik és a szem kipirosodása vagy szemfájdalom is kíséri, távollátásra kell gyanakodni. A szem folyamatos erőltetése eredményezheti a fejfájást, ám ezt gyakran nem ismerik fel” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Szempirosság és gyulladás

Gyakori, vagy elhúzódó szempirosság, szemhéj-, kötőhártya-gyulladás, árpa: időnként mindenki tapasztalhatja ezeket. Az égő, viszkető, könnyező, piros szem számos betegség jele lehet, és bár általában kötőhártya-gyulladásra gondolunk, de korrigálatlan fénytörési hiba, szembe került idegentest, ferde állású szempilla, cukorbetegség, bőrbetegség is állhat a háttérben.

Szemszárazság

„A problémát szúró-, égő-, idegentest-érzés jelzi, amely az egész napos számítógépes munka után – főleg légkondicionált helyiségben – gyakran tapasztalható. Ilyenkor nem pislogunk eleget, és elmarad az éleslátásban fontos szerepet játszó könnyfilm állandó megújulása is”.

A látásra már a fenti panaszok jelentkezését megelőzően érdemes odafigyelni!

A munka közben, óránként tartott néhány perces pihenő, a monitor megfelelő elhelyezése és a jó megvilágítás segíthetnek a megelőzésben. „Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, rendszeres testmozgással, vitaminokban gazdag táplálkozással és az orvosi kontrollt követően például A-vitamint, cinket, zeaxantint, luteint, sőt szemvidítófű-kivonatot tartalmazó készítményekkel sokat tehetünk a szem épségének megőrzéséért.”

Bármilyen probléma felmerülésekor mielőbbi szemészeti vizsgálat a fő, de panaszmentesség esetén is célszerű évente egyszer ellenőriztetni a látást.

Galenus