Tegnap, november 14-én, a diabétesz világnapján időskorúak vettek részt a Városligetben az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja (OEFI-EKK) által cukorbetegeknek szervezett tájékozódási gyalogláson. A rendezvény helyszínén sajtótájékoztatót tartott dr Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, prof. dr Barkai László, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke és Kinces János, a Magyar Cukorbetegek Szövetségének (MACOSZ) elnöke. Az esemény házigazdája Monspart Sarolta tájfutó világbajnok volt.

A sajtótájékoztatón Szócska Miklós elmondta, hogy Magyarországon 620 ezer ember szed valamilyen diabétesz-készítményt.

Az ország az elmúlt évben 28,1 milliárd forintot költött a betegség kezelésére, a cukorbetegek száma pedig az utóbbi évtizedekben rohamosan nőtt.

Egészségfejlesztési Irodák

A kettes típusú diabétesz egészséges életmóddal megelőzhető, a rendszeres mozgásnak és az egészséges táplálkozásnak pedig a már kialakult betegség kezelésében is jelentős szerepe van.

Az ország 58 pontján létrehozott Egészségfejlesztési Irodák ezért a jövőben hasonló rendezvényekkel hívják fel a figyelmet arra, hogy a mozgás gyógyszer, és egészségéért mindenki maga is felelős.

A rendszeres fizikai aktivitás nemcsak a vércukorszint karbantartásában, hanem a szövődmények elkerülésében is sokat segít. A mozgás rendezi a vérnyomást és a vérzsírok szintjét, növeli az izomerőt, emellett segít a csontritkulás, illetve a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ezek az előnyök idősebbeknek is elérhetők, napi harminc perc intenzív séta már jelentősen csökkenti a kockázatokat.

Egészségkommunikációs Központ