A gyors fogyás ígérete – 2.

0
1903

Elmajszolni egy kisebb banánt vs. 30 percet sétálni, avagy az energia-egyensúly…

 

 

Cikkünk 1. részét ITT olvashatja!

 

Az ételek és italok elfogyasztásával nyert energia szolgáltatja szervezetünk számára az üzemanyagot, mely az életfunkciók fenntartásához, az emésztéshez, a mozgáshoz, azaz összességében a test megfelelő működéséhez, fejlődéséhez nélkülözhetetlen.

 

Az energia- egyensúlról

Az energia- egyensúly szempontjából az az optimális, ha a bevitt és a felhasznált energia kiegyenlítik egymást. Ebben az esetben testtömegünk nem változik, azonban ha az egyensúly valamelyik irányba eltolódik, annak testtömeg növekedés vagy csökkenés lesz a következménye. Tekintve, hogy a hazai felnőtt női lakosság 60%-a, míg a férfi lakosság 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott, a testtömeg mérséklése kívánatos. Bár sok esetben a mértéktelen táplálékfelvétel  és a tápanyagarányok kedvezőtlen eltolódása, a fizikai aktivitás hiánya, az ülő életmód vezet a túlsúly vagy elhízás kialakulásához, nem hagyhatók figyelmen kívül az örökletes, a környezeti és a viselkedési tényezők sem.

Csak az életmódváltás segít

Jelenlegi túlsúlyunkért nem okolhatjuk felmenőinket az előnytelen genetikai hagyatékért, hiszen a genetikai felépítés nem pecsételi meg a sorsunkat, csak egy elhízásra hajlamosító környezettel való kölcsönhatásban tud érvényre jutni. Ha nem tudunk lemondani a nagy zsír- és cukortartalmú, energiadús élelmiszerekről és továbbra is rendszeresen ezeket fogyasztjuk, ha mindig „majd holnaptól” kezdünk egy kicsit többet mozogni, ha életmód váltás helyett inkább a „varázs” diéták felé fordulunk, hosszútávon nem várhatunk sikereket.

Sok kicsi, sokra megy

A kis lépések is sokat számítanak, ha csak 10%-ot veszítünk kezdeti testtömegünkből, már az is érezhető egészségi előnyökkel jár. Bevett szokás a tévé előtt ülve falatozni a különféle sós ropogtatnivalókat. Helyettük felapríthatunk gyümölcsöket vagy zöldségeket (pl.: sárgarépát, karalábét), és készíthetünk melléjük joghurt, olívaolaj és friss fűszerek keverékéből mártogatóst. Ha például fehér zsemle helyett korpás vagy graham zsemléből készül a szendvics, nagyobb telítő értékkel számolhatunk. Ha trappista sajt helyett sovány sajttal szórjuk meg az ételt, a gyümölcsturmixot az alacsonyabb zsírtartalmú 1,5%-os tejből készítjük, vagy 12%-os tejföllel habarjuk be a főzeléket – a sok kicsi sokra megy alapon – jelentős kalória mennyiséget spórolhatunk naponta.

Ha ezek az apró változtatások rendszeres fizikai aktivitással is kiegészülnek, és életünk részévé válnak, akkor szinte észre sem vesszük az erőfeszítést, amit testtömegünk optimalizálásra érdekében teszünk. Az eredmény pedig hosszútávon is garantált.

Dieteikusok Országos Szövetsége