A gyyors fogyás ígérete – 1.

0
2159

Az áhított álomalak eléréséért nem vagyunk restek számos fegyvert bevetni. Vannak, akik hirtelen koplalni kezdenek, vannak, akik napról napra maratoni edzésbe kezdenek és vannak, akik kívül helyezik magukat a cselekvésen, és passzív rezisztenciával figyelik a kilók leolvadását a különböző gyors fogyást ígérő „csodabogyók” hatására…

 

TUDTA-E, HOGY

  • hazánkban három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott?
  • a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2009-hez képest közel ötödével csökkent, holott napi ételünk felét kellene a zöldségeknek és gyümölcsöknek kitenni, és ez a mennyiség növelését kívánná meg?
  • komoly problémát okoz az étrend-kiegészítők, köztük a fogyasztószerek hamisítása? A csalóka fogyasztószerekben például hashajtók, vízhajtók, és stimulánsok lehetnek „valódi” hatóanyagként.
  • az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján elérhető egy lista (negatív lista), amely az étrend-kiegészítőkben alkalmazni nem javasolt növényeket tartalmazza?

A gyors fogyás kihívásai

Talán nem is lenne olyan nehéz megjósolni, hogy ki érné el az áhított célt az említett lehetőségek közül, azonban az biztosan állítható, hogy hosszú távon a végeredmény senkinél sem lenne maradandó.

 

Ahhoz, hogy a fogyás után elért testtömeg hosszú ideig fennmaradjon, a legtöbb esetben az életmód megváltoztatására van szükség, ami sok kitartást, odafigyelést és akaraterőt igényel. Ennél sokkal könnyebb utat kínálnak a különféle – gyors fogyást ígérő – étrend-kiegészítők. Hazánkban évről évre egyre több étrend-kiegészítő jelenik meg a piacon, melyek között adott esetben még egy szakembernek is nagy kihívást jelent eligazodni. A céljaiért mindent bevető fogyasztót viszont „könnyű táncba vinni”, hiszen ő leginkább eredményt szeretne, de vajon minden áron? Az egyre tudatosabbá váló fogyasztók számára az eredmény-orientáltság mellett egyre fontosabbá válik a termék valódi haszna, egészségre gyakorolt hatása. Ezért – bármilyen étrend-kiegészítő használata előtt – érdemes tájékozódni arról, hogy hatóanyagaik valóban olyan hatékonyak-e, mint hirdetik.

 

A gyors és könnyű fogyás ígérete, és ami mögötte van

Évente közel 2000 új étrend-kiegészítőt dobnak piacra, melyek között egyre több a gyógynövénytartalmú szer. Ez a fogyasztó szemszögéből ítélve megnyugvást jelenthet, mivel sokakban a természetes eredetű gyógynövény az ártalmatlansággal fonódik össze, ezáltal kisebb a gyanú, hogy az egészségre veszélyt jelent. Sajnos ez egy erős gyökeret vert tévhit, mert a hatóanyag ártalmatlanságát illetően fontos kérdés többek között, hogy milyen növényből, a növénynek melyik részéből és milyen módszerrel nyerik ki a hatóanyagot. Előfordult már olyan eset, amikor egy alapvetően növényi eredetű fogyasztó szerről kiderült, hogy véletlenül mérgező növény került bele, aminek több tucat belga nő veséje látta kárát, akiknél veseelégtelenséget okozott. A hasonló esetek elkerülése végett mindig érdemes mérlegelni, hogy mennyire szükséges az adott szer alkalmazása, milyen információk állnak rendelkezésre az ártalmatlanságát illetően, milyen a termék összetétele és a minősége. Célszerű, ha ebben a kérdésben szakember (pl.: dietetikus) segítségét kérjük! Az étrend- kiegészítők hatalmas piacán való eligazodásban már korábbi hírlevelünkben is próbáltunk irányt mutatni (2013/10-es szám), azonban akkor átfogóan írtunk e szerek lehetséges előnyeiről, hátrányairól, alkalmazásuk létjogosultságáról. Jelen hírlevélben azonban elsősorban azokra az étrend-kiegészítőkre szeretnénk kitérni, melyeknek a testtömeg karbantartása szempontjából előnyös hatást tulajdonítanak.

 

Az egyes összetevőket, a feltételezett hatásmechanizmusukat és valós hatásukat ez a táblázat mutatja! KATTINTSON IDE!

 

Dietetkikusok Országos Szövetsége

Táplálkozási Akadémia