Hogyan vizsgálható a laktózintolerancia?

Napjainkban egyre több embernek okoznak gondot a tejtermékek fogyasztását követően fellépő kellemetlen tünetek. Ha a tejtartalmú ételek után rendszeresen puffadást, hasmenést, hasi görcsöket tapasztal, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mert elképzelhető, hogy panaszait laktózintolerancia okozza.

Mi okozza a tüneteket?

A laktóz, vagy tejcukor lebontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A  lebontott cukrok a véráramba kerülnek és a szervekben felhasználásra kerülnek. Ha valamilyen okból a szervezetben az enzim mennyisége lecsökken, akkor a tejcukor lebontása nem tud tökéletesen végbemenni, ilyenkor jelentkeznek az említett hasi panaszok – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A laktóz intolerancia hidrogén kilégzési teszttel vizsgálható, mely csecsemők, kisgyermekek és felnőttek esetében is elvégezhető.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hidrogén kilégzési teszt során 25kg-os testsúly alatt a súlytól függő mennyiségű, 25kg felett pedig 50g laktózt kell vízben oldva meginni. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni, a kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján lehet megállapítani a diagnózist.

Mit mér a teszt?

Laktóz intolerancia esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.

Hogyan készüljünk fel a vizsgálatra?

A teszt elvégzése előtti napon kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását. Hüvelyesek, magvak, gyümölcsök, szénsavas italok, felnőtt esetén alkohol sem fogyasztható. A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni. Előtte nem szabad fogat mosni, dohányozni, rágózni és szájvizet használni. A teljes vizsgálat nagyjából két órát vesz igénybe, így gyerekeknek ajánlott enni, innivalót, játékot készíteni ez időre.

Okozhat-e kellemetlen mellékhatásokat?

Fontos még megemlíteni, hogy laktóz intolerancia esetében betegenként eltérő lehet a szervezetben lévő laktáz enzim mennyisége, ezért fordulhat elő, hogy az érintettek panaszai sem egyformán súlyosak. A vizsgálat elvégzéséhez elfogyasztott tejcukorra is eltérő reakciók jelentkezhetnek. Míg az egyik betegnél alig, vagy szinte semmilyen panaszt nem okoz, addig meglehet, hogy valakinél hasmenés jelentkezik.

Mikor nem végezhető el?

Hasmenéssel, hányással, lázzal járó betegség, vagy felső légúti hurut esetén későbbi időpontra kell halasztani a vizsgálatot. Antibiotikum szedését követően tíz nap várakozási időnek kell eltelnie. Ez azért fontos, mert az antibiotikum megváltoztatja a normál bélflórát, így akár álnegatív eredmény is születhet.

Forrás: Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu