A kozmetikumok helyes tárolása

0
1125
Fotó: 123rf.com

Jelentősen meghosszabbíthatjuk kozmetikai szereink élettartamát, ha odafigyelünk megfelelő tárolásukra és az azzal összefüggő teendőinkre.

Gyakran tartjuk sminkkészletünket, arckrémünket pl. a fürdőszobai szekrénykében – ami nem megfelelő hely számukra. De vajon tudjuk-e, milyen okok vezetnek szépészeti, bőrápoló termékeink megromlásához? Néhány tudnivaló és hasznos tanács a válaszadáshoz.

Tartsuk a kozmetikumokat száraz helyen!

Típusuktól függően kozmetikai szereink fő alkotórészei közé tartozik többek közt a víz. Márpedig a vizes készítmények sérülékenyebbek a mikrobák támadásaival szemben, mint más termékek. Még ha a tartósítószerek csökkentik is a szennyeződések káros hatását, tartsuk kozmetikai szereinket száraz, szellős helyen, és ne a fürdőszoba párás, nedves, meleg levegőjében, megelőzve ezzel a baktériumok elszaporodását. Ez utóbbi milyen kockázattal jár?

A hatóanyagok gyengülnek a krémekben, az illatok, színek elváltoznak a sminkszerekben – röviden szólva megromlanak. A legjobb a lakás olyan részében, szekrénykéjében tárolni őket, amely nem esik túl közel a fürdőszobához, mégis hamar hozzáférünk a sietős hétköznapokban. Mindamellett tanácsos megjegyeznünk: a 100%-ban növényi olajtartalmú szerek biztonságban vannak a bakteriális támadásoktól, míg a púderek különösen hajlamosak rá, hogy beszívják a környezetükben lévő nedvességet, és így gyorsan romoljanak.

Legyenek védve a melegtől!

Arra is ügyeljünk, hogy a kozmetikumokat ne tegyük ki a napsütés, a nagy meleg káros hatásainak, mert az UV sugarak rontják a minőségüket. Amellett mindenfajta hőhatásra megváltozik a készítmények kémiai szerkezete, a víz könnyebben elpárolog belőlük és a zsíranyag (olaj) különválik a többi alkotórésztől, előidézve a termék megromlását. És vigyázzunk pl. a kézitáskában tartott rúzsokra is, mert ha a táskát hőforrás (pl. radiátor) közelében vagy a napon felejtjük, a melegtől megolvad a rúzs viaszösszetevője.

Fotó: 123rf.com

Fontos a sminkeszközök tisztítása is

A sminkeléshez használt eszközök tovább tartanak, és nem okoznak esetleges bőrproblémákat, ha rendszeresen tisztítjuk őket. A kis szivacsokat, ecseteket, a szemhéjfestéket felvivő applikátort legalább hetente egyszer kevés samponos langyos vízzel mossuk ki. Mivel rendszeresen érintkeznek a bőrünkkel és a kozmetikummal, mindenkor tökéletesen tisztának kell lenniük. Hiszen a sminkelőecsetek és társaik igazi baktériumforrások. Tisztán tartásukkal megelőzhetők az eltömődött pórusok, pirosodások, apró kiütések, pattanások az arcbőrön.

Használjunk spatulát az arckrém kivételekor!

Ügyeljünk rá, hogy közvetlenül ne az ujjunkkal nyúljunk bele az arckrémes tégelybe, annak érdekében, hogy a baktériumok behatolását – esetleges szennyeződések révén – elkerüljük. Sokkal hasznosabb kis simítólapátot (spatulát) használni – amelyet olykor mellékelnek is a termékhez –, majd azt minden használat után leöblíteni. A spatulával azután tehetünk kb. diónyi krémet az ujjunkra. Ne felejtsük el, hogy az arckrém használata előtt alaposan mossunk kezet.

Tároláskor védjük a levegőtől is a kozmetikai szereket!

Fontos, hogy minden használat után jól csavarjuk rá a kozmetikum fedelét, kupakját, a levegő okozta káros hatások megelőzésére. Ugyanezt tanácsos tennünk a samponok és tusgélek esetében is. A kozmetikai (és tisztálkodási) szerek jobban kitettek ugyanis a baktériumoknak és az oxidációnak, ha tároláskor a levegővel érintkeznek. Továbbá ilyenkor a termékek víztartalma is könnyebben elpárolog – egyes szerek nagyon hamar kiszáradnak, használhatatlanná válnak.

Ügyeljünk a szavatossági időre!

Figyeljünk az egyes kozmetikai szereknek a csomagoláson feltüntetett eltarthatósági idejére, és – ha nem akarunk bőrproblémát – tartsuk is azt be! A szavatossági időt az első felnyitás idejétől számítsuk, és lejárta után ne használjuk a megváltozott állagú és illatú készítményt, bármennyi maradt is belőle. Ne felejtsük el megnézni az eltarthatósági időt már vásárláskor, hiszen a csomagolást később általában eldobjuk, és sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha már a boltban figyelünk erre a jelzésre. A lejárt krém okozta bőrbetegségeken kívül pl. a szempillaspirál vagy szemceruza időn túli használata akár kötőhártya-gyulladást is kiválthat.

Fotó: 123rf.com

Ha az utolsó cseppig használjuk…

A legjobb, ha fejtetőre fordítjuk a kozmetikai szer tubusát vagy tégelyét, hogy kinyerjük a maradék készítményt is belőle. Előfordul, hogy kettévágjuk a műanyag tubust: ez a módszer csak a kisebb megmaradt mennyiség azonnali felhasználására alkalmas, mert a készítmény – a levegővel érintkezve – legközelebb már biztosan kiszárad.

A csomagolás is számít

A kozmetikai szerek összetevői közt gyakran találunk antioxidánsokat (E-vitamint, szőlőmagkivonatot, Q10-et stb.), melyek a bőrre gyakorolt kedvező hatásuk mellett javítják a termékek eltarthatóságát is. Tudnunk kell még, hogy a csomagolás is jelentős szerepet játszik az eltarthatóságban és a szennyeződésektől, naptól, hőtől, nedvességtől való védelemben. Ebből a szempontból az átlátszatlan, sötét színű, vastag műanyagból készült tégelyek, tubusok ajánlottak.

Forrás: Galenus