A megelőzés az egyetlen gyógyszer

0
255
Fotó: pixabay.com

Minden orvos és minden gyógyszerész megteszi a tőle telhetőt, megteszi azt, amire felesküdött, az emberek gyógyítására; de be kell vallanunk, hogy a lehetőségeink erősen korlátozottak.

Sokat tehetünk a fertőzés terjedése ellen, és sok mindenre figyelnünk kell egészségünk megőrzése érdekében.
• A legfontosabbként az aktuális hatósági előírások betartása javasolt. Bár az egyes előírások betartása kényelmetlenségekkel, lemondásokkal járhat, mégis kötelességünk betartani őket, és megtenni a szükséges lépéseket a saját magunk és embertársaink egészsége érdekében. Jelenleg nincs más módszer a fertőzések megfékezésére, mint a higiéniai és távolságtartásos alapokon nyugvó megelőzés.
• A higiéniai szabályokra, elsősorban a szappanos kézmosásra és a köhögési etikettre oda kell figyelni.
Távolságtartás! Meg kell tartani a legalább 2 méter távolságot a többi embertől. Nem számít, hogy ismerjük-e, szomszéd-e, beteg-e vagy sem, ennél közelebb nem szabad menni senkihez. Egy időre el kell felejteni a kézfogást, puszilkodást. A távolságtartás különösen fontos akkor, ha vásárláskor a pénztárnál sorakozunk, vagy például a gyógyszertárnál vagy a postán állunk sorban.
Senki ne változtasson a jól bevált gyógyszerein, ne hagyja abba azok szedését! Cukorbetegeknél vagy magas vérnyomásos betegeknél a korábban megszokott és jól beállított gyógyszeres terápián – saját elképzelés alapján történő – változtatás rizikós, annak súlyos egészségkárosító következményei lehetnek.
Ne dőljön be senki a sokat ígérő reklámoknak, a csodaszerként hirdetett szereknek! Az interneten és az újságokban is számos szert tüntethetnek fel a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére alkalmasként. Tudni kell, hogy ezek hátterében általában semmilyen tudományos vizsgálat nem áll, miközben az említett termékeket borsos áron kínálják. Senki ne higgye azt, hogy az orvosok vagy a gyógyszerészek titokban fogják tartani azt, ha rendelkezésre áll olyan gyógyszer, amely alkalmas az új típusú koronavírus okozta megbetegedés megelőzésére vagy kezelésére.
• Mielőtt bizonyos étrend-kiegészítők, vitaminok vagy nyomelemek szedését elkezdi valaki, lényeges a gyógyszerésszel vagy az orvossal való konzultáció. Tudni kell, hogy a vény nélkül kapható patikaszerek is okozhatnak mellékhatásokat, főként akkor, ha azokat nem előírásszerűen alkalmazzák.

Fotó: 123rf.com

Segíthet az immunrendszer?
Valamennyi vírussal, köztük az új típusú koronavírussal szembeni védekezésben is alapvető szerepet kap az immunrendszer. Ha az immunrendszer kellőképpen erős, kisebb eséllyel okoznak a vírusok súlyos fertőzéseket. Különösen fontos a szervezetet támadó vírusokkal szembeni védelemben az ún. veleszületett immunitás, azaz az immunrendszernek az a része, amely a szervezetbe került „idegen támadók”, jelen esetben a koronavírusok ellen veszi fel a küzdelmet.

Ismert azonban, hogy a veleszületett immunitás az életkor előrehaladtával egyre inkább sérül, gyengül. Ezzel is magyarázható az, hogy a koronavírus okozta megbetegedés az idősebb korúakra nézve veszélyesebb, mint a fiatalokra.

Fotó: 123rf.com

Az immunrendszer funkcióinak a támogatásában, ilyen módon a vírusokkal szembeni védelem megerősítésében különféle vitaminok és nyomelemek is szerepet kaphatnak. A vitaminok közül kiemelhető a C-vitamin, a D-vitamin, a nyomelemek közül pedig a cink és a szelén szerepe. Lényeges tehát a vitaminokban és nyomelekben dús, változatos táplálkozásra hangsúlyt fektetni, a hiányállapotokban pedig a patikaszerekkel történő pótlás választható. Az azonban sajnálatos módon nem jelenthető ki, hogy a vitamin- és nyomelemfogyasztás garantáltan megvéd a koronavírus okozta fertőzéstől.

Olcsó és véd az 50-szeresre hígított háztartási hipónál aligha van olcsóbb és jobb Európai szakmai szervezetek is igazolták azt, hogy a 70%-os alkoholos fertőtlenítők 1-2 perc behatási idő alatt elpusztítják a koronavírust. Ha valaki nem tud alkoholt szerezni, legalább ennyire hatásos a koronavírus elölésére és felületfertőtlenítési célokra az 50-szeresre hígított háztartási hipó. 10 liter vízbe kell tenni 2 deciliter háztartási hipót, és ezzel az oldattal végezhető a padló felmosása, az ajtókilincsek, mosdók, villanykapcsolók, liftgombok stb. lemosása.

Vigyázat!

  1. A hipós oldatok használatához elővigyázatosságból védőöltözet (elsősorban kesztyű) viselése szükséges!
  2. Ne essen senki abba a hibába, hogy sósavat és hipós oldatot összeönt, ugyanis a kétféle tisztítószer reakciója súlyosan mérgező klórgáz fejlődését eredményezi!

Dr. Budai Mariann PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazin mellékletében jelent meg, ami letölthető ITT!