Ezt az értékes, a méhek által összegyűjtött nektárból származó, édes anyagot ősidők óta alkalmazzák a gyógyászatban és a szépségápolás területén. A méz jótéteményei napjainkban is számos területen megmutatkoznak. Így többek közt a sebgyógyításban és a bőrápolásban kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak a méz használatának.

Kellemesen édes, télen jólesően melengető ízén és illatán túl a méz értékes gyógyhatású tulajdonsággal is rendelkezik. Már az ókori, egyiptomi gyógyszerkönyvben, az egyik legősibb, papíruszra vetett iratunkban is szerepelt. Baktériumölő hatása miatt gyógyszerként használták, sebeket, fekélyeket balzsamoztak vele, melyek így nem fertőződtek el. A halhatatlanság forrásaként ez a természetes anyag a holttestek bebalzsamozására is szolgált.  Bőrszépítő hatására pedig az a legenda utal, mely szerint Kleopátra a fürdőjébe is tett belőle, hogy megőrizze szépségét…

Néhány jellemzője

Számos mézfajtát ismerünk, attól a virágtól-fától függően osztályozva, melyen a méhek gyűjtik a nektárt. Ezek a változatok különféle ízűek, aromájúak és színűek, az átlátszótól az aranybarnáig, de állaguk is sokféle, a folyékonytól vagy a majdnem szilárd halmazállapotig terjedően. Eltérőek a mézek a víz- és gyümölcscukor-tartalom (glükóz és fruktóz) tekintetében, ami befolyásolja az állagot. Így minél kevesebb vizet tartalmaznak, annál inkább kristályosodnak, és minél magasabb a fruktóz mennyisége bennük, annál folyékonyabbak. A méz több mint 180 összetevőt tartalmaz: döntő arányban (80%-ban) cukrokat, de vitaminok, ásványi anyagok, oligo-elemek, enzimek, proteinek, illóolajok és organikus savak is találhatók benne.

Kiváló sebgyógyító, hegesítő hatású

Az ősi tapasztaláson túl a napjainkban készült tanulmányok is kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek mintegy kétszer olyan gyorsan gyógyulnak, mint amikor más szereket alkalmaznak. Ennek oka a méz erős antibakteriális és vírusölő, valamint hámosító hatásában rejlik, ami a hegesedés, a sebgyógyulás elősegítésében és az elfertőződés megelőzésében jelentős szerepet tölt be. Ugyanis  magas cukortartalma akadályozza a baktériumok további szaporodását, a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok pedig a sebek állapotromlását hátráltatják. A méz hatása olykor vetekszik az antibiotikumokéval…

Kozmetikumok hatékony összetevője

A sebregeneráló hatás inspirálta napjaink kozmetikai iparát a méz különféle bőrápolókban (főként arc-, ajak- és testápoló készítményekben) történő alkalmazására. Hiszen a hegesítés és a ránctalanítás folyamata hasonlóságot mutat – ezt számos kutatás bizonyította. Így lett a méz bőrregeneráló hatása miatt többek közt az anti-age (bőröregedést gátló) krémek fontos hatóanyaga.

A méz bővelkedik flavonoidokban, melyek semlegesítik a bőrre nézve káros szabad gyököket. A méz azért is veszi fel a harcot a bőr állapotromlásával szemben, mivel fokozza a bőr egyik fő alkotórésze, a kollagén termelődését, és bőrpuhító hatású is. A kozmetikai készítményekben a mézet más kiváló, méhészeti termékekkel, pl. királyi zselével (royal jelly), méhpempővel társítják, melyek bővelkednek antioxidánsokban, vitaminokban, fehérjékben, aminosavakban, és szintén bőrregeneráló, revitalizáló hatásúak.  

Forrás: Galenus