A szelén mint védőfaktor

0
1288
Fotó: 123rf.com

Sok idős embernek hiányzik a szervezetéből a szelén, amely nélkülözhetetlen mikroelem, és számos olyan létfontosságú szerepet tölt be, mint például az immunrendszer megfelelő működésének biztosítása.

Egy új lakossági vizsgálat, mely 668 idős svéd ember bevonásával készült, általánosan elterjedt hiányt mutatott a nélkülözhetetlen tápanyagból, a szelénből. A tanulmányt végző kutatók elemezték az összes résztvevő vérmintáját, és ugyanolyan alacsony szelénszintet tapasztaltak, mint amilyen a finn lakosság körében is megfigyelhető volt az 1980-as évek elején. Ez volt az a kirívóan alacsony szelénhelyzet Finnországban, ami miatt a finn egészségügyi hatóságok bevezették a mezőgazdasági műtrágya szelénnel való kötelező dúsítását Finnországban.

A mostani svéd kutatásban a vérminták átlagosan 67,1 μg/l szelénszintet mutattak. A szakértők szerint ez nagyon alacsony, és egészségügyi kockázatot jelenthet.

A testünk nem tud szelén nélkül működni

Fontos volna ellenőrizni a szelénszintet mind az embereknél, mind az állatoknál. A szelén egy esszenciális tápanyag, tehát a szervezetünk nem képes előállítani. Ehelyett a táplálékainkból kell hozzájutnunk a szelénhez. Ha nem jutunk elég szelénhez, az negatív hatással lehet számos szelénfüggő testi funkciónkra. Ezek közé a funkciók közé tartozik például az immunrendszer megfelelő működése, a termékenység, az anyagcsere és a sejtek azon képessége, hogy megvédjék magukat a DNS-károsodásokkal szemben.

Szelén

A szelén esszenciális nyomelem, amely komplex effektusát szabadgyök-fogó hatása révén fejti ki az endokrin rendszerben. A plazmában keringő szelenoprotein maga is antioxidáns hatású. A szelént tartalmazó enzimek antioxidáns és pajzsmirigyhormonokat szabályozó tulajdonsággal rendelkeznek. Az emberi szervezetben legnagyobb koncentrációban a májban, a fogzománcban és a körömben található. A vesékben, a pajzsmirigyben, a vérben és a nemi mirigyekben raktározódik. A szelén fontos enzimalkotó, továbbá az immunvédekezésben is fontos szerepet játszik. A szelént tartalmazó enzimek aktivitása a szelénbevitel függvénye. Napi szükséglet: 70–100 mg.

Szelén található:

  • a teljes kiőrlésű gabonákban,
  • a húsokban,
  • a halakban,
  • a belsőségekben is.

A gabonafélék szeléntartalma függ a talaj szeléntartalmától is. A szelénhiány előfordulása Finnországban, Kínában és Új-Zélandon a legnagyobb. A szelénhiány miatt kialakuló, ún. Keshan-kórra jellemző a gyermekkorban kialakuló szívizomgyengeség.

Forrás: Galenus