A szezonálisan megjelenő friss gyümölccsel, zöldséggel a szervezetet vitaminokkal lehet feltölteni, azonban ha valaki allergiás, nem árt tudni, hogy milyen gyümölcsöket, zöldséget ehet és azokat hogyan fogyaszthatja – hívja fel a figyelmet Dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. A hőkezelés akár enyhíti is az allergizáló hatást, de például a fagyasztás nem befolyásolja.
Fontos, hogy a zöldség, gyümölcs allergiának nincsenek specifikus tünetei, mindenkinél máshogyan jelentkezhet. Lehetnek kiütések, ekcéma, légúti tünetek vagy orális allergia szindróma (száj, szemhéj, nyelv megduzzad) – figyelmeztet a dietetikus.
| 
 
 | 
A hőkezelés segíthet
Jellegzetes, hogy a zöldségek, gyümölcsök allergénjei általában hőkezelésre elbomlanak. A hámozás, a darabolás viszont nem segít, ahogyan a fagyasztás,
vagy a hűtés sem. Az éréssel viszont fokozódhat az allergizáló hatás – hívja fel a figyelmet a szakember. Tehát egy sárga, éretlenebb paradicsom kevésbé allergén, mint egy nagyon érett. Az érés, a tárolás, sőt még a fajta is befolyásolja az allergenitást. Almafajtáknál megfigyelték, hogy a jonatán és a jonagold inkább allergizál, mint más fajták. Hosszú távon a növények nemesítése is növeli az allergenitást – mondja Dr. Pálfi Erzsébet, mert a nemesítéssel megváltoznak a növényi stressz fehérjék, amik kiválthatják az allergiás reakciókat, és ezáltal allergénebbé válhat egy növény egy korábbi változathoz képest.
| Ha egy kozmetikum tartalmazza az allergiát okozó zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor az ugyanúgy kiválthat allergiás reakciót – erre is érdemes tehát gondolni a szakember szerint. | 
Millióféle allergia
Az allergia bármilyen életkorban kialakulhat, a dietetikus szerint életkorra jellemző, hogy melyik allergén vált ki inkább tüneteket.
Gyermekkorban a tej, tojás, gabonaféle és a mogyoró okoz gyakran allergiát, míg a felnőtt korra jellemző inkább a pollen, zöldség és gyümölcs allergia.
A zöldség, gyümölcs allergia általában a pollen allergiához kötődik, mint kereszt reakció, és nem önállóan jelenik meg. A pollenérzékenység 15-75%-ban jár együtt valamilyen gyümölcs – vagy zöldségallergiával – mondja Dr. Pálfi Erzsébet. Keresztreakció akkor alakul ki, ha azonos családból származik a két allergén növény (nyírfa – alma, barack, szilva, körte és a parlagfű – dinnyefélék, cukkini, tök, uborka).
Keresztallergiák esetén előfordulhat, hogy csak is kizárólag a pollen szezonban jelentkeznek a tünetek az adott gyümölcstől, a téli szezonban nem. Ez különösen az almára igaz, de a szakember azt tanácsolja, hogy egész évben,- főleg ha komolyabb reakciói vannak – kerülni kell az adott zöldséget, gyümölcsöt.

