Cukorbetegség és az evés élvezete

0
3472

A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell szentelniük étrendjük összeállításának. Viszont nem szabad lemondaniuk a finom ételek zömének élvezetéről sem. A közhiedelemmel ellentétben nincsenek rendkívül szigorú, tiltó szabályok.

Minden cukorbetegnek természetesen magas a vércukorszintje. A 2-es típusú diabétesznél (melyben a betegek 90-95%-a szenved) ezzel együtt jár, egyben egyik fő probléma az elhízás. Emiatt nagyon sokan fogyókúráznak – többek közt fürdőterápia útján is. Egyes kimutatások szerint minden tizedik gyógyfürdővendég cukorbeteg. A táplálék helyes megválasztása pedig minden kezelés kulcsfontosságú eleme, melynél az orvos beállítja a megfelelő étrendet és az elengedhetetlen fizikai aktivitás módját. Az alábbiakban kiemeltünk a diabéteszben szenvedők táplálkozásával kapcsolatos, a köztudatban elterjedt néhány állítást, melyek igazságtartalma megkérdőjelezett.

IGAZ

Alapelvek: mértékletesen enni, a cukros vagy a zsíros ételeket nagymértékben korlátozva, ami nem zárja ki az evés élvezetét. Ezért ismerni kell az élelmiszerek és italok glikémiás indexét (IG), azaz milyen hatásuk van a vércukor-szintre. Különösen ügyelni kell a feldolgozott, késztermékekre (konzervételekre), melyek rejtetten tartalmazhatnak zsírt és cukrot. Ahhoz, hogy mégis rájöjjünk ennek mértékére, minden esetben gondosan tanulmányozni kell a késztermék összetevőit tartalmazó tájékoztatót.
Ami pedig a napi menüt illeti: szerepeljen benne sok zöldség és kisebb cukortartalmú gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonából készült termék, sovány szárnyashús, hal. Elkészítéskor olíva- vagy szójaolajat ajánlott használni.

HAMIS

Vannak tehát határozottan tiltott gyümölcsök? Egyértelműen nincsenek. Egyszerűen kerülni kell, hogy a magas cukortartalmú gyümölcsökből sokat fogyasszon a cukorbeteg. Minthogy általában 2 gyümölcs ajánlott naponta, figyelembe kell venni például, hogy 1 alma, 1 körte vagy 1 narancs megfelel½ banán, 12-15 szem cseresznye, 200 gr málna vagy földieper cukorszintjének (természetesen gyümölcssaláta elkészítésekor hozzáadott cukor nélkül). Ezeket az összehasonlításokat dietetikus segítségével javasolt elvégezni.

HAMIS

Előnyben részesítendők a cukorpótlók? Akár cukorbeteg valaki, akár nem, a dietetikusok általában ellene vannak az édesítő szereknek. Azt ajánlják a főleg frissen diagnosztizált diabétesznél, hogy a páciens fokozatosan csökkentse a naponta elfogyasztott cukor mennyiségét, semmint cukorpótlót használjon. Ugyanis, amikor hozzászokik a beteg a kevésbé édes ízekhez, lassanként az ízlés is módosul. És egy idő után csökken a vágy az édességek (pld. cukros sütemények, csokoládé, gyümölcsjoghurt, kávé vagy tea) iránt. Így komolyan lehet korlátozni ezek fogyasztását.

IGAZ

Különösen be kell tartaniuk a fentieket és a diétás étrendet az1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiataloknak, akiknél már egy adott dózisban inzulint kell alkalmazni. Alkalmanként (családi ünnep, születésnap, névnap, munkahelyi ünneplés stb.) azonban nem túl cukros házi süteményt, apró snacket kis mennyiségben szabad fogyasztani, a hiperglikémia, azaz a megemelkedett vércukorszint elkerülésével. Nem”kötelező” tehát kilógni a sorból.   De az alkohollal is nagyon vigyázni kell, ha koccintásra kerül sor. Az említett alkalmakkor egy kis pohár pezsgő, vagy bor engedélyezett (tömény ital semmiképp sem).

HAMIS

Tilos fogyasztani keményítő tartalmú élelmiszereket? Minthogy minden keményítő tartalmú élelmiszer lassú lebontású cukrokat tartalmaz (viszonylag alacsony glikémiás index mellett), fontos abban a tekintetben, hogy energiát ad.  Azért tudni kell, hogy pld. barna rizst kell fogyasztani fehér rizs, burgonyaköret helyett, mert alacsonyabb a glikémiás indexük. Ha viszont egy étteremben nincs ilyen, helyette teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut ajánlott fogyasztani.

Galenus