Czeizel Endre emlékkonferencia

0
698
Fotó: MTI/Mészáros János

Czeizel Endre emlékkonferenciát tartottak Szolnokon a Vármegyeházán 2023. augusztus 28-án „Középpontban a tehetség” címmel.

Vészabó Noémi festménye

„A tehetség a legnagyobb természeti kincsünk – becsüljük meg!” – írta és hirdette Czeizel professzor.Czeizel Endre huszonéves korában fogalmazta meg életcélját: a magzatok életének és egészségének megvédése. Az élet a „sors” úgy hozta, hogy pályát módosított és szülésorvosból orvos-genetikusként sokkal többet tehetett a magzatok életéért, egészségéért. Tudomásunk szerint 34 ezer gyermek született a professzor úr elhivatott munkássága nyomán. Úgy írt, hogy „ az élet néha bölcsebb, mint mi magunk” Ezek az „életre hívott magzatok” többé, jobbá teszik a világot és az ő gyermekeik és unokáik élete a bizonyíték arra, hogy az „élet él és élni akar”

Az emlékkonferencián kiváló professzorok, tudósok tartottak előadás, folytatva Czeizel Endre szellemi, emberi hagyatékát a tudomány, a tehetséggondozás területén.

A konferencia kiemelte a pedagógusok szerepét és jelentőségét, hiszen az ember szellemi-lelki fejlődésében megkerülhetetlen szerepe van a pedagógusoknak.

„A tehetség kibontakoztatásában a legfontosabb szereplő a pedagógus”

– fogalmazott egykor Czeizel professzor.

Becsüljük meg őket! És őrizzük meg szellemi óriásaink üzenetét, életművét, hogy legyen jövő…

Professzor Czeizel Endre a világ leghíresebb és legtöbbet idézett tudósai közé tartozik, legyünk büszkék arra, hogy egy korban és egy hazában élhettünk vele.

Vészabó Noémi
Leonardo da Vinci- és Caravaggio-díjas festőművész, író
a MANK és a Magyar Írók Egyesületének tagja


A könyv Czeizel professzor életműve összefoglalásának is tekinthető a tehetség témakörben. A világhírű genetikus, a nagy írói tapasztalatokkal is bíró szerző hallatlanul rendszerezett formában összegzi itt eddigi kutatási eredményeit… Külön csemegét jelent az olvasó számára a „Sors”-faktorról írott rész: ebben nemcsak a betegségek és az egészség kiemelt jelentősége kristályosodik ki a tehetség kibontakozásában és alkotóképességének működésében, hanem a társadalom, a szűkebb és tágabb környezet felelőssége is pontosan fogalmazódik meg.

Dr. Balogh László
a pszichotudományok kandidátusa

A könyv kedvezményes most megrendelhető a Galenus webshopban, ahol Czeizel Endre könyveit is megtalálja!