Élelmiszertípusok, amelyeket érdemes kerülnünk, ha ízületi gyulladásunk van

0
4
Élelmiszertípusok, amelyeket érdemes kerülnünk, ha ízületi gyulladásunk van
Fotó: freepik

Ha valaki ízületi gyulladással él, tudnia kell, hogy az orvosi kezelésen túl a táplálkozásával is befolyásolhatja az állapotát.

Az ízületi gyulladásnál az első és legfontosabb teendő a szakorvos felkeresése, a pontos diagnózis felállítása és az ennek megfelelően elrendelt terápia betartása. Ugyanakkor a betegek sokat tehetnek azért, hogy a táplálkozásukkal is elősegítsék a tünetek csökkentését. Ennek érdekében érdemes magas antioxidáns-tartalmú élelmiszereket fogyasztani – nagy vonalakban a mediterrán diétát követni -, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Vagyis ajánlott a naponta többszöri gyümölcs-, zöldségfogyasztás, a sovány tejtermékek, a teljes kiőrlésű pékáruk, az egészséges olajok és diófélék előtérbe helyezése, a halak legalább heti egyszeri fogyasztása és a mindennapos húsfogyasztás háttérbe szorítása. A másik oldalról viszont vannak élelmiszerek, amelyeket érdemes kerülni.

Cukor

A finomított cukor a citokinek felszabadulását okozhatja, amelyek a gyulladás közvetítői a szervezetben. Ezért a klasszikus cukros ételeken kívül érdemes visszafogni a cukros üdítők, az édes tea, a kávé fogyasztását is. Számos élelmiszer, étel „rejtett cukrot” tartalmaz, ezért körültekintően kell elolvasni az élelmiszercímkéket!

Telített zsírok

Az olyan, telített zsírsavakban gazdag ételek, mint a zsíros húsok, húsrészek, a zsíros szalámik, szalonnák és kolbászfélék, a sajtok, a tejszín, a vaj és az azzal készült kekszek, leveles tészták, valamint a kókusz- és a pálmaolaj fenntartják a gyulladásos állapotot a zsírszövetekben, ráadásul az elhízáshoz is hozzájárulhatnak, ami szintén gyulladásfokozó tényező.

Finomított szénhidrátok

A fehér kenyérben, fehérrizsben, chipsekben, sós kekszekben található finomított szénhidrátokat az egészséges életmódnál, és ízületi gyulladásnál is érdemes visszaszorítani.

Citrusfélék

Sokan úgy hiszik, el kell kerülniük a citrusféléket, mert a savasságuk elősegíti a gyulladást. Ennek éppen az ellenkezője igaz: a citrusok magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalmuk miatt éppen csökkentik a gyulladást. Ugyanakkor a grépfrút interakcióba léphet egyes, artritiszre alkalmazott gyógyszerrel, ezért a táplálkozási szabályokat az orvossal is egyeztetni kell.

Tejtermékek

A tejtermékek problémásak lehetnek bizonyos embereknél, de ennek nem az ízületi gyulladáshoz van köze, hiszen a sovány tej és a tejtermékek alapvető elemei az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Ha fogyasztásuk mégis gondot okoz, akkor az ételintoleranciának, illetve – allergiának kell utánanézni.

Bizonyos zöldségek

A paradicsom, a burgonya, a paprika és a padlizsán tartalmaznak egy bizonyos szolanin nevű anyagot, amelyet sokan hibáztatnak az ízületi fájdalmak kifejlődéséért, azonban erre nincs tudományos bizonyíték. Az általános táplálkozási ajánlások mellett viszont minden esetben mérlegelni kell az egyén aktuális betegségeit és a családi hajlamát egyes betegségekre.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg.
Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2025. december