Ételmérgezések

0
26
Fotó: Mike Bergmann | Unsplash

Étkezési szokásaink másfajta irányultsága miatt honfitársaink nincsenek tisztában az ehető és a mérgező halakkal sem. A vízparton természetes a hal- és különböző tengeri állatokból álló „tenger gyümölcsei” elnevezésű tál.

A mérgező húsú halak esetében a méreganyag a halak izomzatában, zsigereikben és a bőrükben található. Ezek a fehérjék általában hőstabilak, a főzés és a gyomornedvek nem károsítják. A halakban található méreganyagok mindegyike még nem ismert, ma is újabb és újabb méreganyagokat izolálnak és határoznak meg.

A legnagyobb „hírnévre” a gömbhal tett szert, melynek japán neve: fugu. A májukban levő méreganyag a cianidnál több mint 275-ször mérgezőbb. A hal nem megfelelő előkészítése, a sütés, főzés nem károsítja a toxint. Azok a szakácsok, akik az ételt egyáltalán elkészíthetik, három éven át tökéletesítik a fugu belső szerveinek eltávolítását, aztán jönnek a vizsgák (melyen csak a jelentkezők kb. 30%-a felel meg) és csak ezt követően kezdhetik meg a munkát valamelyik étteremben. A fugufogyasztás divat, szimbólum, izgalom. Más halaknak nem a húsa mérgező, hanem a halakban élő baktériumok magas allergéntartalma váltja ki a tüneteket.

Részlet a Zsebdoktor utazóknak c. kiadványból.
A könyvet a kiadó webshopján, ide kattintva tudja megrendelni.