Fotó: gettyimages.com

Manapság a vírus szó hallatán mindenkinek a koronavírus jut az eszébe, hiszen ez foglalja le a mindennapjainkat. De van az embereknek egy jelentős csoportjuk, akiknek a herpeszvírus is sok gondot tud okozni.

Mindkét vírus parazitaként él, tehát az ember sejtjeiben képes szaporodni. Mindkettő képes cseppfertőzéssel terjedni, ezért nem szabad a herpeszes egyén poharát, evőeszközét, netán fogkeféjét stb. használni, mert a vírus a nyálkahártyán keresztül juthat be a szervezetbe. Mindkét vírus ellen képes védekezni az ember immunrendszere, ezért az utóbbi szinten tartása, erősítése nagyon fontos.

Alacsony közegészségügyi színvonalon álló országokban a herpeszvírusok nagyon elterjedtek, a lakosság zöme hordozó. Az első fertőzés jellemzően még gyerekkorban megtörténik. A trópusi országokban is gyakori, ez magyarázható azzal, hogy az egyik kiváltó faktor az erős napsugárzás. Ezért a közeledő nyár, napozás, UV-sugárzás kiváltója lehet az arra érzékeny személyeknél, illetve a vírushordozóknál a herpesz megjelenésének.

Forrás: Galenus