Az idei, XIV. Patika Nap témája az allergia volt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság szakmai ajánlásával egy éven keresztül tájékoztatjuk az olvasókat a témában.

A gyógyszerszedőknek, akár a krónikusan alkalmazóknak, akár az alkalmi használóknak – pl. ha hirtelen kialakuló fertőzés kezelésére antibiotikum-kúra válik szükségessé – a tavaszi-nyári időszakban, de a téli szabadság előtt is információt, tanácsot kell kérniük a gyógyszerésztől a helyes napozási, esetleges szoláriumozási módozatról.

 

A fénnyel szembeni tolerancia csökkenését idézhetik elő a szervezetbe kerülő bizonyos anyagok, gyógyszerek. Számos olyan gyógyszer van, amely megváltoztathatja a bőr megszokott napfénnyel szembeni reakciókészségét, ezért már kevesebb fény is bőrreakciót válthat ki. Kisgyermekek és idős személyek még inkább veszélyeztetettek.

Leghatásosabb védelem a ruházat sapkával, napszemüveggel kombinálva. A fényvédő készítmények esetében az ún. teljes szűrőképességű készítményeket érdemes használni, amennyiben a napfény más módon nem elkerülhető. A fény teljes kerülése, hiánya azonban egészségtelen, mert így a csontritkulás megelőzésében szerepet játszó D-vitamin nem képződik.

Prof. dr. Soós Gyöngyvér
egyetemi tanár