Immunerősítés: vitaminpótlás, ásványi anyagok

0
279
Fotó: pixabay.com

A megfelelő vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő étrend, illetve a mikroelem-pótlás egyik elengedhetetlen feltétele a jól működő immunrendszer, a fertőzésekkel, kórokozókkal szembeni fokozott ellenálló képesség fenntartásának.

ÁSVÁNYI ANYAGOK

Szelén

Mindnyájunknak szüksége van szelénre az egészséges immunrendszer fenntartásához, de a pajzsmirigy jó működéséhez, a sejtek oxidatív stressztől és a gyulladástól való védelméhez, valamint a haj és a körmök egészségének megőrzéséhez is. Táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel vihető be a szervezetbe. Felnőttek számára az ajánlott mennyiség 50-100 mikrogramm között ingadozik (300-400 mikrogramm fölött túladagolás következik be).

Cink

Megfelelő cink tápanyagszintre van szükség testünk napi ellátásához és ellenálló képességének fenntartásához, mivel ez az ásványi anyag olyan  funkciókat segít a szervezetben, mint:
– Az immunsejtek és szövetek növekedése
– A test saját antioxidáns enzimjeinek előállítása
– Termékenység
– A haj, a bőr és a körmök egészségének fenntartása

Fotó: 123rf.com

Vas

Nagyon fontos a vas szerepeltetése étrendünkben az egészséges immunrendszer biztosításához, ami hozzájárul többek közt a következőkhöz:
–  Normális energia-anyagcsere 
–  Kognitív funkciók 
–  Vörös vérsejtek képződése
– Oxigéntranszport a testben
– Fáradtság csökkentése.

Az alacsony vasbevitel káros egészségünkre és a közérzetünkre nézve egyaránt, kiszolgáltatottabbá téve minket olyan problémákkal szemben, mint a károsodott immunfunkció vagy az oszteoporózis.

Összegzés

A mikrotápanyagok fontosak tehát ahhoz, hogy immunfunkcióink jól működjenek, és megvédjék szervezetünket a különféle fertőzésektől. A szakemberek által ajánlott mennyiségnél alacsonyabb bevitel káros hatású, ezért figyelnünk kell rá, hogy szervezetünk naponta elegendő mikroelemhez jusson. E létfontosságú tápanyagok étrendből vagy étrend-kiegészítők révén történő biztosítása és az ajánlások betartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy egészséges állapotban tartsuk immunrendszerünket.

Forrás: Galenus

Kapcsolódó cikk: Mikroelemekkel a fertőzések ellen