Nézesse látását évente! – címmel egészségügyi tájékoztató és szűrő kampány indul a cukorbetegséggel élők látásának megőrzése érdekében.

Vasárnap a Lurdy Házban tartotta fővárosi betegtalálkozóját a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete, amelyen Kincses János a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke elindította azt az egészségügyi felvilágosító kampányt, amely elsősorban a diabétesszel élők figyelmét hívja fel az évenkénti látásszűrés fontosságára.

 

szemvizsgálatAz akció támogatói

Az akció a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Semmelweis Egyetem, az Első Magyar Optikus Zrt., és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány összefogásával a Novartis Hungária Kft. gyógyszergyártó cég támogatásával valósul meg.

Szemvizsgálat a látásvesztés elkerüléséért

Magyarországon évente több mint 1000 ember veszíti el véglegesen látását valamely cukorbetegséggel összefüggő szemészeti szövődmény kialakulása miatt. A szemészeti szűrővizsgálat nemcsak összehasonlíthatóvá teszi az évenkénti szemfenék állapot változását, de korai szakaszban ki is tudja mutatni azokat az elváltozásokat, amelyek vaksághoz vezethetnek. Dr. Papp András a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika képviselője a rendezvényen elmondta, hogy ma már ezek a szemészeti szövődmények legnagyobb részeben sikeresen kezelhetőek, így a végleges látásvesztés elkerülhetővé válik.

 

A kampány nem csupán a diagnosztizált cukorbetegeknek szól, hiszen számos esetben pont a szemészeti szűrővizsgálat alkalmával derül ki, hogy a páciens látásromlása nem diagnosztizált diabétesz miatt alakult ki.

 

Ingyenes szemfenékvizsgálat 11 optikában és két nagy rendezvényen

Az akció keretén belül az összefogásban résztvevő Semmelweis Egyetem és az Első Magyar Optikus Zrt. felajánlásával országosan 11 optikában ingyenesen teszik elérhetővé 1500 cukorbeteg számára az úgynevezett fundus kamerás szemfenék vizsgálatot. Ez az eljárás gyorsan és fájdalommentesen képes felvételt készíteni az emberi szem legmélyebben fekvő területéről. A felvételt azután a Semmelweis Egyetem szakorvosai értékelik és szükség esetén javasolják a páciens kezelését.

Az érdeklődők november 17-én vasárnap az Egy Csepp Figyelem Világnap alkalmával a SYMA csarnokban, valamint november 24-én a Diabetes Világnap és Cukorbetegek Országos Találkozóján Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában vehetnek részt funduskamerás szemfenékvizsgálaton, vagy ellátogathatnak a lakóhelyükhöz legközelebb fekvő 11 optika valamelyikébe.

 

Regisztráljon

Az ingyenes szűréseken való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, amelyet a  macosz.blog.hu oldalon tehetnek meg az érdeklődők. A blogon számos hasznos információ mellett megtalálhatóak az akcióban résztvevő optikák elérhetőségei is.

További információ:
macosz.blog.hu

 

Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége