Ahogy az ablakunkról leolvadnak a jégvirágok, és helyüket hóvirágok és nárciszok veszik át a párkányunkon, úgy mi is egyre csalogatóbbnak érezzük, hogy kimozduljunk otthonról. Használjuk ki a természet újjáéledését, és sportoljunk a szabadban! Hiába azonban a lelkesedés, ha egy alkalom után megbetegszünk, mert nem voltunk kellően elővigyázatosak.

A témával kapcsolatban Dr. Hidas Péter PhD, a Budai Egészségközpont ortopéd sebész, sportsebész szakorvosa ad tanácsokat.

Miben induljunk a szabadba sportolni?

„Az első tavaszi napsugarak megjelenésével sokan azonnal edzőcipőt húznak, és nekivágnak a szabadnak. Csalóka azonban még ilyenkor a napsütés, ezért a megfelelő öltözetre még inkább oda kell figyelni.

  • Az ideális ruházat az, amiben induláskor még kissé fázunk, de 5-10 perc bemelegítés után, már kellemesen érezzük magunkat.
  • Kerüljük a pamutot, mert az magába szívja a nedvességet, így gyorsabban megfázhatunk.
  • Lehetőleg csak rövidebb szüneteket tartsunk, és ne üljünk le a hideg földre vagy kőre.
  • Hazaérve se maradjunk sokáig az edzőruhánkban, hanem mielőbb zuhanyozzunk le, és öltözzünk át”– figyelmeztet a doktor úr.

Bemelegítés, táplálkozás, folyadék, levezetés – miért fontosak ezek?

Tavasszal több olyan szabadtéri mozgásformára nyílik lehetőségünk, amelyeket télen nélkülöznünk kellett. Ilyen például a görkorcsolyázás, a biciklizés, a túrázás vagy sokak kedvence: a szabadtéri futás, illetve a különböző csapatsportok, mint például a kosárlabdázás vagy focizás. Bármelyiket választjuk is, az öltözködés mellett a bemelegítésre, a levezetésre, a táplálkozásra és a folyadékbevitelre is figyeljünk oda. Fontos, hogy a testmozgás előtt egy-két órával együnk utoljára, akkor is lehetőleg valami könnyűt, illetve utána se essünk abba a hibába, hogy felfalunk mindent, amit a hűtőnkben találunk. Sportolás közben pedig pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget, még akkor is, ha a picit hűvösebb tavaszi időjárásban nem érezzük magunkat annyira szomjasnak.

Családi program a közös sport

A sportolás nem csak testedzésnek kiváló, hanem kellemes kikapcsolódás is, amit közösen végezhetünk a családdal.  A gyerekek biztos nem fogják bánni, ha például a közeli fagyizóba biciklivel megyünk vagy együtt labdázunk, fogócskázunk. Bármilyen mozgásformát is választunk, a legfontosabb, hogy érezzük jól magunkat, és tartsuk be a fenti alapszabályokat!

Budai Egészségközpont