Itt a vakáció, de a baktériumok ilyenkor sem pihennek

0
21
Itt a vakáció, de a baktériumok ilyenkor sem pihennek
Fotó: Diana Polekhina | Unsplash

Kóla, fagylalt, üdítő – ezek a legnagyobb nyári veszélyforrások a fogak egészségérére

A tikkasztó hőségben, nyaralás közben, különösen ellenállhatatlanok sokak számára a szénsavas, cukros üdítők, a fagyi és más édességek. A lazulás miatt az emberek hajlamosak megfeledkezni a rendszeres fogmosásról, pedig ilyenkor még nagyobb a baktériumterhelés. Az ősz ezután gyakran indul a fogorvosi székben. A szakorvos arra figyelmeztet, hogy az elszíneződések akár már pár héten belül megjelenhetnek, a fogszuvasodás ugyan lassabb folyamat, de 2-3 hónapon belül elindulhat.

A nyári hónapok különösen megterhelőek a száj egészségére, ezért rendkívül fontos a tudatosság és a megelőzés. Dr. Dergez Márk, a MindentMent Fogászati Rendelőhálózat vezető szakorvosa szerint a legtöbb problémát az okozza, hogy a kóla, az üdítők, nemcsak cukorral telítettek, hanem jelentős savtartalommal is rendelkeznek, ami közvetlenül támadja a fogzománcot.

„A szájban élő baktériumok a cukrot savvá alakítják, így a zománc a szájüreg felől (kívülről) károsodik a baktériumok által okozott savhatás miatt. A fagylalt, jégkása és gyümölcsjoghurt szintén problémás lehet, különösen, ha napközben, étkezések között fogyasztjuk őket. A gyakori nassolás miatt a száj pH-értéke tartósan savas marad, így a nyálnak nincs ideje helyreállítani az egyensúlyt, ami egyenes út a fogszuvasodáshoz” – magyarázta a szakértő.

Forrás: Oclean