Jobb szex – jobb egészség!

0
2892

A szex kiválóan hat a testi-lelki egészségre. A szexuális aktus
az agyból kiindulva megindítja az endorfintermelést a szervezetben: ettől a
hormontól boldogságérzet keletkezik, mosoly ül a szájra, a mozdulatok elernyednek.
Hatása egyesül egy másik anyagéval a szervezetben, mely erős antidepresszáns,
és koncentrációja ötszörösére nő az orgazmus pillanatában. Felszabadul az oxitocin
nevű hormon is a simogatás és a lágy szavak hatására. Mindez magyarázat arra
a másodlagos állapotra, mely a harmonikus kapcsolat nyitja.

A szex kiválóan hat a testi-lelki egészségre. A szexuális aktus az agyból kiindulva megindítja az endorfintermelést a szervezetben: ettől a hormontól boldogságérzet keletkezik, mosoly ül a szájra, a mozdulatok elernyednek. Hatása egyesül egy másik anyagéval a szervezetben, mely erős antidepresszáns, és koncentrációja ötszörösére nő az orgazmus pillanatában. Felszabadul az oxitocin nevű hormon is a simogatás és a lágy szavak hatására. Mindez magyarázat arra a másodlagos állapotra, mely a harmonikus kapcsolat nyitja.

A szakemberek szerint a jó szexualitás elősegíti a partnerek kibontakozását a házastársi vagy élettársi kapcsolatban. Lehetővé teszi mindkét fél számára a beteljesedést. „A szerelem és szexualitás együttesen fontos szerepet játszik testi-lelki egyensúlyunk fenntartásában, mert egyik legjelentősebb eszköze az érzelmek kimutatásának” – vallják a pszichológusok. Egyúttal hatékonyan orvosolja a gyermekkori traumákat, melyek sokkal számosabbak, mint gondolnánk.

Sajnos a szexualitást nagymértékben befolyásolják a mindennapi élet gondjai, a stressz, az időhiány, a feszültség, aminek következtében csökken az együttlétek öröme, a nemi vágy. Azt is tudni kell, hogy a szexuális problémák egy mélyebb, állandósult rossz közérzet kifejezői is lehetnek. Az alábbi tanácsok a vágy és az öröm visszatértét szolgálják.

Kezdje újra a bensőséges viszonyt!

A szerelmi intimitás két emberi lény kiváltságos viszonya. Meghitt és mély, egyesíti a testet s a lelket. Ez az érzéki egyesülés intellektuálisan, belsőleg is hat. Kiváló ellenszere a búbánatnak, a napi rutin fásultságának és az egymás iránt kialakuló közönynek. Nem szabad viszont azt sem hinni, hogy a szexualitás a jó szerelmi viszony egyetlen kulcsa.

Közeledjenek egymáshoz!

Az „intim” távolság két egyén között 0-tól 40 cm-ig terjedhet. Ennek a „buboréknak” a belsejében ön érzi a szeretett személy illatát, leheletét, megérintheti bőrét, beszélhet hozzá suttogva… Csókok, összefonódás, simogatás, mélyülő tekintet – a mindennapok részévé válhatnak az öröm eléréséért, melyet az általunk szeretett lény megérintése jelent.

Fedje fel magát!

Ez azt jelenti, hogy legyen őszinte, félelem, tettetés nélkül közeledjen társához, ossza meg vele érzelmeit, gondolatait, vágyait.

A hitelesség adja meg a jó kapcsolat minőségét. Minden partnernek valós személyében kell szeretnie a másikat, nem pedig egy irreális eszményképet kell bálványoznia. Le kell győznie gyermeteg félelmeit (aggódás a csalódás, elhagyás miatt) és időről időre megjelenő gátlásait. Bevallhatja szorongásait a szeretett ember ítéletétől való félelem nélkül, annak érdekében, hogy úgy fogadja el önt, amilyen valójában, és segítse belső konfliktusai megoldásában.

Kezdeményezzen újat!

Amikor jól megy a szex, mindkét fél elégedettnek látszik, azt gondolván, hogy „a jobb ellensége a jónak”. Pedig egy kis fantázia, technikásabb megoldások, újdonságok révén újra átélhetik azt, amit a kapcsolat elején. Ne habozzon hát felfedezni azokat az érzéki tájakat, ahol még nem járt.

Fedezze fel az ellazulást!

A stressz és a szorongás migrént, emésztési zavarokat és bőrbetegséget okozhat. Feltétlenül szerepet játszik a szexuális zavarok kialakulásában is. Az erekciós zavarok 68%-a pszichikai eredetű. Ezért a relaxációs gyakorlatok, a jóga, a zeneterápia, a meditáció mindenképpen segítenek.

Tanuljon meg ellazulni! A relaxáció fizikailag is jó közérzetet biztosít. Elűzi a feszültséget, és mindenkit segít abban, hogy megbékéljen a testével. Ez a testi-lelki fellazulás nagymértékben segítheti azokat a nőket, akik bizonyos görcsösség miatt nem tudnak „együtt haladni” a partnerükkel.

Kommunikáljanak egymással!

A szexuális nehézségek, a frusztráció nagy része a partnerek közti kommunikációs problémákra vezethető vissza. Mielőtt a bajok bekövetkeznének, vegye rá magát a párjával való dialógus megújítására: a szexualitás is folyhat szavak útján.

Hallgassa meg a másikat! A kritikát mindig nehéz hallani, főként, amikor a szexuális teljesítményre vonatkozik – ez a téma különösen érzékenyen érint mindenkit. Ha új lendületet szeretne venni, kérje meg partnerét, mondja el, milyen irányban kívánja fejleszteni az ön szexuális magatartását. És hallgassa meg sértődés nélkül.

Világosan fejezze ki magát! Most önön a sor, hogy kifejtse elvárásait. De őszintén beszéljen! Nagyon gyakran a nők nem mernek részletekbe bocsátkozni, majd panaszkodnak, hogy félszavakból nem értik őket. Ha tetszik önnek bizonyos pozíció vagy simogatás, nevezze nevén a dolgokat, és ne habozzon leírni azokat partnerének. Kerülje az olyan határozatlan kéréseket, mint „szeretném, ha gyengédebb volnál” vagy „szeretném, ha többet beszélnél hozzám”. A férfi nem isten, és szeret pontot tenni az i-re. Ezért magyarázza meg neki, ön mit akar, minden agresszivitás nélkül. Mutassa meg neki, mit szeretne, vezesse a kezét… Mindketten nyerni fognak vele!

 

Galenus