Közismert, hogy a Coca-Colát egy gyógyszerész találta fel. Az már kevésbé ismert, hogy a csokoládét hosszú időn át gyógyszertárakban forgalmazták. A koffeintartalmú termékeket szinte a koffein megismerése óta élvezeti szerként használják.
A koffein a legjobban elterjedt élénkítőszer a világon, a felnőtt lakosság mintegy 80%-a rendszeresen fogyasztja. Sok gyógyszerkészítmény is tartalmaz koffeint. A koffeintartalmú termékek tökéletesen elfogadottak, annak ellenére, hogy rendszeres fogyasztásuk függőséghez vezethet.
A kávécserje babjai, a Kelet-Ázsiában honos teacserje, a Dél-Amerikában elterjedt matétea, az afrikai kóladió, a kakaó és a guarana a természetes koffeinforrások.
Kávé
A kávét pörkölt kávébabokból készítik, melyek többnyire a Coffea arabica és a Coffea robusta nevű kávécserjékből származnak. A kereskedelemben a kettőt keverve forgalmazzák.
A cserjék gyümölcse két babszemet tartalmaz, a termés először zöld, később sárga, majd vörös színű lesz. A főtt kávé kitűnő aromája a finom savak jelenlétének, a szakszerű pörkölésnek és a tárolásnak köszönhető. legtöbb aroma a frissen pörkölt kávéban található.
Egy régi keleti közmondás szerint a jó kávé legyen forró, mint a lány első napi csókja, édes, mint a szerelme a harmadik napon, és olyan fekete, mint az átkozódás, amikor a mama az egészet megtudja.
Legtöbben a tradicionálisan főtt-gőzölt kávét isszák, és a napot ezzel kezdik. A nap folyamán aztán az emberek különböző mennyiséget fogyasztanak, néha meglepően sokat.
A valódi kávé elfogyasztása után a koffein izgató hatása fél órán belül jelentkezik, és kb. egy óra múlva éri el a maximumát, majd a kiindulási állapot 2-3 óra alatt lassan visszaáll. A molettek számára talán előnyös, hogy a koffein a szervezet energiafelhasználását 10-20%-kal növeli a hatás alatt, ehhez 250 mg koffein bevitele szükséges, ami nagyjából három csésze kávé elfogyasztásával érhető el. Így a kávé az étkezés után elősegíti az emésztést. Ám vigyázat! Nagyobb mennyiségben a koffein izgatja a bélfalat, ami hasmenéshez és hányáshoz vezethet.
Tea
A tea – a szó eredeti értelmében – a teacserje (Camellia sinensis) levélrügyeit, fiatal leveleit és hajtásait tartalmazza. Ebből készül a forrázat, amit megiszunk.
A zöld tea készítésekor a leveleket összegyűjtés után rövid időn belül hevítve szárítják, miközben a levelek bepöndörödnek. Ilyen feldolgozáskor a tartalomanyagok csaknem változatlanul megmaradnak.
Ezzel szemben a fekete teák feldolgozásakor a leveleket fonnyasztják, pödrődni és nagy nedvességtartalmú térben néhány órán át fermentálódni hagyják. A folyamat szárítással zárul, amikor a fekete szín kialakul.
A teában lévő koffein cseranyagokhoz van kötve és fogyasztás után csak lassan válik szabaddá. Ezek a cseranyagok a gyomorra és a bélrendszerre nyugtatólag hatnak, ezért isszák a teát gyomor- és bélpanaszok enyhítése céljából. A cseranyag egyébként gátolja a bélrendszer mobilitását, így székrekedést okozhat.
Kóla
Kétségkívül a legkedveltebb üdítőitalok közé tartozik. A Coca-Colát 1886-ban egy atlantai (USA) gyógyszerész, Pemberton kezdte gyártani. A Coca név a kokalevélre utal, amelyből ma már a kokaint természetesen eltávolítják. A Cola pedig a kóladió összetevőt jelentette. Az ital édes ízét a cukor adja, amelyből egy liter üdítő kb. 110 g-ot tartalmaz. Ezért a kóla energiatartalma magas. A kólában egészen különös módon foszforsav is található, ami a savanykás, hűsítő jellegét biztosítja, s ez azért különleges, mert más élelmiszerben nem fordul elő. A foszforsav a citromsavnál és a borkősavnál erősebb sav, ami a gyomor pH-értékét csökkenti, (ezzel a gyomor savassága növekszik) így az emésztést elősegíti, emellett a szöveteket izgatja. Együtt a jelenlévő szén-dioxiddal, a kóla fogyasztásakor tapasztalható kaparó érzés is a foszforsavtól származik. Előnytelen tulajdonsága, hogy a csontokban lévő kalciumtartalmat csökkenti.
Kakaó és csokoládé
A csokoládé potenciális energiahordozó, egy 100 grammos tábla 40 gramm zsírt és 50 gramm cukrot tartalmaz, energiaértéke 2000 kJ. Ezért a hadsereg élelmiszercsomagjaiban és az expedíciók ellátmányában mindig megtalálható. Az emberek kedvelik a csokoládét, a tudósok meg azt tartják, hogy a csokoládé boldoggá tesz, és frissen tartja a szervezetet. A XVII. században csak gyógyszertárakban volt kapható és a tehetősebb emberek jutottak hozzá, aztán luxuscikkből tömegcikké vált.
A csokoládé titka egzotikus nyersanyagában, a kakaóban rejlik: a Theobroma cacao magjairól van szó, ami a Felső-Amazonas örökzöld, áthatolhatatlanul sűrű esőerdeiben honos. Egyetlen kakaógyümölcs 40-50 magot tartalmaz, melynek jelentős tartalmi anyaga a kakaóvaj.
Guarana
A guarana Magyarországon talán kevésbé ismert. Alkoholos italokat is készítenek belőle. A guaranát a Paullinia cupana kúszónövény magjaiból nyerik. A liánszerű növény termését a brazil indiánok 500 éve fogyasztják fáradtság és éhség ellen, táplálékkiegészítőként.
A koffein mint gyógyszer
Terápiásan szív- és vérkeringési betegségekben alkalmazzák: növeli a vérnyomást, a testhőmérsékletet, és a véráramlás sebességét. Az agykéregre, a légző és érmozgató központra serkentőleg hat, oldja a koronáriák görcsös állapotát, emellett diuretikus hatású. Gyakran kombinálják analgetikumokkal, hogy fájdalomcsillapító hatásukat fokozzák. jól hat fejfájás ellen. Viszont az ilyen kombinált porok tartós szedése veseártalomhoz vezethet.
Sajnos a vegetatíve labilis személyek már kis koffeinadagokra is kedvezőtlenül reagálnak: szédülés, hányás, hasmenés, fejfájás, nyugtalanság, félelem, remegés és tachycardia lép fel.
Krónikus koffeinmérgezés ideges állapotban, álmatlanságban, tachycardiában nyilvánul meg. Már 5-6 csésze kávé napi elfogyasztása is hosszabb idő múlva a koronáriás szívbetegségek kifejlődésének kockázatát emeli.
Egyszóval a koffeint jelentős élettani-farmakológiai hatása ellenére a társadalom elfogadja élvezeti szerként, az emberek általánosan élnek vele, így tehát élelmiszerekben (kávé, tea, kóla) és gyógyszerekben is használják. De több figyelmet érdemes szentelni a koffeinhez való hozzászokás jelenségére.
Prof. dr. Stájer Géza:
Méregtől a gyógyszerig c. könyvéből részlet, Galenus Kiadó, 2004
A cikk a Patika Magazinban jelent meg.
Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!
2025. szeptember