Konyhatechnológiai szempontok az ételek elkészítésében

0
11
Konyhatechnológiai szempontok az ételek elkészítésében
Fotó: www.freepik.com | rawpixel

A konyhatechnológia is kulcsszerepet játszik abban, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök bőregészség szempontjából hasznos tápanyagait. A legjobb módszerek közé tartozik a gőzölés, a párolás, és a fermentálás, amelyek segítenek a vitaminok és ásványi anyagok megőrzésében. Új lehetőség még az air fryer is, hogy a zsírbevitel kedvezőbb legyen (1. sz táblázat).

  TechnológiaElőnyökNyersanyagok
GőzölésVitaminok és ásványi anyagok megőrzésebrokkoli, zöldbab, zöld leveles zöldségek
Zsírtakarékos sütési módok (sütőzacskó, air fryer használata)Jobban megőrzi a tápanyagokat, kevesebb zsírfelhasználáshúsok, zöldségek
FermentálásProbiotikus hatás, támogatja a bélflórátsavanyú káposzta, kimchi, kefir, joghurt
PárolásMegőrzi az ízeket és tápanyagokatgyökérzöldségek, édesburgonya
1. számú táblázat: Konyhatechnológiai eljárások
Forrás: MDOSZ

A bőrápolási rutin is megújulhat

A tavaszi időszakban érdemes a bőrápolási rutinunkat is frissíteni. A vastag, zsírosabb textúrájú krémek helyett könnyebb, hidratálóbb formulákat válasszunk, lehetőség szerint antioxidáns hatóanyagokkal (pl. C- és E-vitamin, niacinamid, hialuronsav). A hámlasztás (pl. gyengéd AHA-savakkal) segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket, így a bőr simábbá, frissebbé válik, DE ezt az arcápolási módszert a kora tavaszi időszakra ütemezzük be, később az erősebb napfény miatt már nem javasolt. Hámlasztást csak kontrollált módon és kellő védelem mellett szabad csinálni csak indokolt helyzetben, ez alatt erősen javasolt a fényvédelem SPF 50+.

Forrás: MDOSZ