A konyhatechnológia is kulcsszerepet játszik abban, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök bőregészség szempontjából hasznos tápanyagait. A legjobb módszerek közé tartozik a gőzölés, a párolás, és a fermentálás, amelyek segítenek a vitaminok és ásványi anyagok megőrzésében. Új lehetőség még az air fryer is, hogy a zsírbevitel kedvezőbb legyen (1. sz táblázat).
Technológia | Előnyök | Nyersanyagok |
Gőzölés | Vitaminok és ásványi anyagok megőrzése | brokkoli, zöldbab, zöld leveles zöldségek |
Zsírtakarékos sütési módok (sütőzacskó, air fryer használata) | Jobban megőrzi a tápanyagokat, kevesebb zsírfelhasználás | húsok, zöldségek |
Fermentálás | Probiotikus hatás, támogatja a bélflórát | savanyú káposzta, kimchi, kefir, joghurt |
Párolás | Megőrzi az ízeket és tápanyagokat | gyökérzöldségek, édesburgonya |
Forrás: MDOSZ
A bőrápolási rutin is megújulhat
A tavaszi időszakban érdemes a bőrápolási rutinunkat is frissíteni. A vastag, zsírosabb textúrájú krémek helyett könnyebb, hidratálóbb formulákat válasszunk, lehetőség szerint antioxidáns hatóanyagokkal (pl. C- és E-vitamin, niacinamid, hialuronsav). A hámlasztás (pl. gyengéd AHA-savakkal) segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket, így a bőr simábbá, frissebbé válik, DE ezt az arcápolási módszert a kora tavaszi időszakra ütemezzük be, később az erősebb napfény miatt már nem javasolt. Hámlasztást csak kontrollált módon és kellő védelem mellett szabad csinálni csak indokolt helyzetben, ez alatt erősen javasolt a fényvédelem SPF 50+.
Forrás: MDOSZ