Kurkuma, a jövő ígérete

0
858

A kurkuma gyógy- és fűszernövényként egyaránt nagy népszerűségre tett szert. A gyógyászatban már közel 3000 éve használják, kedvező hatásainak modern igazolása azonban jelenleg is tart.

A kurkuma Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott indikációja az epepanaszok enyhítése. Ugyanakkor a kurkuma fő hatóanyagának, a kurkuminnak számos egyéb hatását is bizonyítják már in vitro vizsgálatok és állatkísérletek. Ahhoz azonban, hogy ezeket az ígéretes hatásokat humán vizsgálatokban is megerősíthessék, mindenképpen szükséges a kurkumin biohasznosulásának javítása, melyre a modern gyógyszer-technológia számos megoldást kínál.

A kurkumafajokról röviden

Míg az indiai kurkumát (Curcuma longa) elsősorban fűszernövényként használják, addig a jávai kurkumát (Curcuma xantorrhiza) inkább gyógyászati célból alkalmazzák. Emellett számos kurkumafajt használnak festőnövényként. Az indiai kurkuma az Európában használt currypor alkotórésze és a garam masala fűszerkeverék részeként az indiai gasztronómia fontos eleme. A kurkuma első gyógyászati felhasználása az ájurvédikus és a kínai gyógyászathoz köthető. A jávai kurkumát a hagyományos ázsiai gyógyászatban többek között

– gyulladáscsökkentőként,
– emésztésjavítóként,
– máj- és bőrbetegségek kezelésére használják.

Modern kutatások során először a kurkuma gyulladáscsökkentő hatását sikerült igazolni.

A jávai kurkumát Délkelet-Ázsia trópusi vidékein termesztik, és a gyógyászatban a növény sárga színű, kesernyés-csípős ízű gyöktörzsét használjuk, amely Curcumae xantorrhizae rhizoma néven a VII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos.

Kurkuminoidok

A kurkumagyökér jellegzetes vegyületei a kurkuminoidok, amelyeket a gyökér 3-5%-nyi mennyiségben tartalmaz. A kurkuminoidok közül a kurkumin (60-70%) fordul elő legnagyobb mennyiségben. Modern farmakológiai vizsgálatok során igazolták, hogy a gyulladáscsökkentő és epehajtó hatás legalább részben a kurkuminnak köszönhető.

Kurkuma a modern fitoterápiában

A modern gyógyászatban az indiai és a jávai kurkuma gyöktörzsét is epepanaszok enyhítésére és diszpepsziás panaszok esetén lehet ajánlani. A kurkuma használható teaként, vagy alkoholos kivonatából, tinktúrájából készülhet hagyományos növényi gyógyszer. Étrend-kiegészítőkben is gyakran találkozhatunk vele, ezeket az epepanaszokon túl más indikációkban is ajánlják. Annak ellenére, hogy az étrend-kiegészítőknek sem betegségmegelőző, sem gyógyhatást nem lehet tulajdonítani, a kurkumatartalmú étrend-kiegészítőket gyakran ízületi problémák enyhítésére szokták javasolni.

– A kurkuma epehajtó és emésztést javító hatásait humán vizsgálatokkal is megerősítették.
– Emellett intenzíven kutatott a koleszterinszint-csökkentő hatás, amelyet klinikai vizsgálatok és metaanalízisek is megerősítenek.
– A kurkuminoidok gyulladáscsökkentő hatása is igazolt.
– Az ízületifájdalom-csillapító hatást több vizsgálat is megerősítette, ezekben azonban az étrend-kiegészítőkben előfordulónál jóval több, 1000 mg kurkuminnak megfelelő kurkumát fogyasztottak a résztvevők.
– A kurkumin klinikai vizsgálatok során a colitis ulcerosa tüneteit is enyhítette.

A biológiai hasznosíthatóság kérdése

A kurkuminoidok rosszul szívódnak fel a gyomor-bél rendszerből, ezért vagy nagyon nagy dózisban kell alkalmazni a kurkumakészítményeket, vagy a felszívódást elősegítő fizikai-kémiai módosítások végrehajtására van szükség. Ez utóbbi során kerülhet sor a vegyületek kémiai módosítására, vagy más vegyületekkel (pl. piperin) kombinálásra, illetve nano-mérettartományba tartozó rendszer kialakítására. Számtalan módon lehet nanotartományba tartozó részecskét előállítani a kurkuminból: készülhet belőle pl. nanoemulzió, nanoszuszpenzió, nanokapszula, nanopartikulum, liposzóma.

Újabb hatások

A periodontális betegségnek, amely a gyökérhártya bakteriális fertőzés miatti gyulladása, számos súlyos kórkép (pl. Alzheimer-kór) kialakulásában lehet szerepe. Egy 2021-ben közzétett szisztematikus áttekintés szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a kurkuma helyi használata (10 mg/g dózisú kurkumagél, kurkumakivonat, kurkumananogél) jól kiegészítheti a periodontális betegségek hagyományos kezelését, hozzájárulva a betegek gyorsabb gyógyulásához.

A kurkuma legfőbb hatóanyagával, a kurkuminnal kapcsolatos intenzív kutatások során számos kedvező hatást igazoltak már in vitro vizsgálatokkal vagy állatkísérletekkel, úgymint antioxidáns, tumorellenes, antimikrobiális, fájdalomcsillapító, neuroprotektív, lipidszintcsökkentő, gyulladáscsökkentő hatások.

A kurkumin befolyásolja az immunrendszer működését, mivel csökkenti a makrofágokban a reaktív szabadgyökképződést, fokozza a T-sejt-proliferációt és jelentősen mérsékli a gyulladáskeltő citokinek (IL-1, IL-6, IL-8, és TNF-α) képződését. In vitro vizsgálatokban kimutatták, hogy a kurkumin gátolja az 5-lipoxigenáz és ciklooxigenáz enzimeket. Emellett in vitro vizsgálatok során számos vírus (SARS-CoV, RSV, influenza [H1N1, H2N2, H3N2 és H5N1]) ellen is hatásosnak bizonyult. A kurkumin in vitro hatásainak reprodukálásához azonban szükséges, hogy javítsuk annak biológiai hasznosulását. Ennek egy korábban is említett módja a nanoformulálás. Egy 2023-as összefoglaló értékelés alapján a nanokurkumin segíthet a Covid-19-fertőzés okozta tünetek (láz, hidegrázás, köhögés, izomfájdalom, ízlelés- és szaglásvesztés) enyhítésében.

A kurkumin tumorellenes hatását is számos klinikai vizsgálat során tanulmányozták, ezek során elsősorban mint kiegészítő kezelés, ill. a daganatellenes terápia mellékhatásainak enyhítésére alkalmazták a kurkumint többek között vastagbél-, emlő-, prosztatadaganat esetén. Több vizsgálat is igazolja a kurkumin kedvező hatásait a petefészek-daganatok progressziójára. A kurkumin együttes alkalmazásával javulhat a tumor gyógyszerérzékenysége, a kemoterápia hatékonysága, és csökkenhetnek a tumorellenes szerek mellékhatásai. Egyes vizsgálatok során a kurkumin csökkentheti a sugárkezelés okozta dermatitisz tüneteit, az eredmények azonban nem egybehangzók. A kurkuminnal töltött nanokapszulák tumorellenes hatását állatkísérletekkel is igazolták. Ahhoz azonban, hogy a kurkumin a daganatellenes terápia részévé váljon, további klinikai vizsgálatokra van szükség.

A kurkuma bőrgyógyászati alkalmazhatóságát egyre több humán vizsgálat támasztja alá. A hatásokban szerepe van a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásoknak. A kurkuma javíthatja a pszoriázisos betegek tüneteit, beleértve a bőrpírt, égő érzést, viszketést, léziók mértékét. Emellett a kurkumakivonat kedvező hatásokkal rendelkezik vitiligo esetén, javítja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, csökkenti az UV-fény okozta bőröregedés mértékét. A vizsgálatok alapján, ha bőrgyógyászati céllal használjuk, akkor a lokális alkalmazás kedvezőbb, mint per os fogyasztani, ugyanakkor a rossz vízoldékonyság és az alacsony bőrpenetráció limitálja a várható hatásokat. A nanoformulálás ez esetben is megoldást jelenthet. Újabb vizsgálatok alapján a kurkumin nanoemulziója alkalmas lehet égési sérülések kezelésére. A hatás kialakulásában szerepe lehet annak, hogy a nanorészecskék jobban felszívódnak a bőrön keresztül, továbbá annak, hogy a kurkumin antibakteriális hatása révén csökkentheti a sebekben az MRSA-baktériumok kolonizációjának valószínűségét. A kurkumin-nanoemulzió terápiás protokollba való illesztéséhez azonban még további vizsgálatok szükségesek.

Kockázatok

Bár fűszerként a kurkuma biztonságosnak tekinthető, állatkísérletek során nagy mennyiségben méhösszehúzó hatással rendelkezett, ezért várandósság alatt kerülendő az alkalmazása. Továbbá epekövesség és epeút-elzáródás esetén sem ajánlott. Mivel in vitro igazolt, hogy a kurkumin gátolja az arachidonsav, adrenalin és kollagén által előidézett trombocitaaggregációt, ezért véralvadásgátló gyógyszert szedőknél az alkalmazása körültekintést igényel, mert megnőhet a vérzési idő és fokozódhat a vérzések kockázata.

Merre tovább?

A kurkuminból készült nanorendszerek lehetővé teszik a kurkumin rossz biológiai hasznosíthatóságának javítását, és így a kurkumin kedvező hatásainak jobb kihasználását. Klinikai vizsgálatok is igazolták már, hogy a nanokurkumin alkalmas lehet számos gyulladásos és autoimmun betegség (pl. rheumatoid arthritis, demencia, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, szklerózis multiplex, irritábilisbél-szindórma, pszoriázis, epilepszia) kiegészítő kezelésére.

Hivatkozások:

1. Barbalho, S. M., de Sousa Gonzaga, H. F., de Souza, G. A., de Alvares Goulart, R., de Sousa Gonzaga, M. L., de Alvarez Rezende, B.: Dermatological effects of Curcuma species: a systematic review. Clin Exp Dermatol, 2021; 46 (5): 825–833.

2. Kumari, M., Nanda, D. K.: Potential of Curcumin nanoemulsion as antimicrobial and wound healing agent in burn wound infection. Burns., 2022 Nov 9: S0305-4179(22)00278-9.

3. Laurindo, L. F., de Carvalho, G. M., de Oliveira Zanuso, B., Figueira, M. E., Direito, R., de Alvares Goulart, R., Buglio, D. S., Barbalho, S. M.: Curcumin-Based Nanomedicines in the Treatment of Inflammatory and Immunomodulated Diseases: An Evidence-Based Comprehensive Review. Pharmaceutics, 2023 Jan 10; 15 (1): 229.

4. Liu, X., Qi, M., Li, X., Wang, J., Wang, M.: Curcumin: a natural organic component that plays a multi-faceted role in ovarian cancer. J Ovarian Res., 2023; 16 (1): 47.

5. Oliveira, R. C. G., Costa, C. A., Costa, N. L., Silva, G. C., Souza, J. A. C.: Effects of Curcuma as an adjunct therapy on periodontal disease: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Clin Pract., 2021; 45: 101493.

6. Shojaei, M., Foshati, S., Abdi, M., Askari, G., Sukhorukov, V. N., Bagherniya, M., Sahebkar, A.: The effectiveness of nano-curcumin on patients with COVID-19: A systematic review of clinical trials. Phytother Res., 2023 Feb 17.

Tesztkérdések:

1. Az Európai Gyógyszerügynökség értékelése szerint indikációban használható a kurkuma hagyományos növényi gyógyszerként?

a) Petefészek-daganat esetén

b) Diszpepsziás panaszok esetén

c) Ízületi gyulladás esetén

2. Mi limitálja a kurkuma alkalmazhatóságát?

a) Toxicitása

b) Keserű íze

C) Rossz biohasznosulása

3. Milyen esetekben kell körültekintetően alkalmazni a kurkumát?

a) Festőnövényként való felhasználása során

b) Orális antikoagulánsok alkalmazásakor

c) Emulziók alkalmazásakor

Helyes válaszok: b, c, b

Dr. Tóth Barbara
gyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban!