Reggeli izomfájdalom és ízületi merevség?

0
1329
Fotó: 123rf.com

Alattomosan és kezdetben enyhe tünetekkel jelentkező, lassan kialakuló betegség, mely elsősorban a 20 év körüli vagy idősebb nőknél jelentkezik. A betegek körében kevert kötőszöveti betegség néven is ismert MTCD autoimmun betegségről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa adott bővebb felvilágosítást.  

Rejtélyes autoimmun betegség

A többi autoimmun betegséghez hasonlóan az MTCD pontos kiváltó okai sem ismertek. A rövidítés jelentése: kevert kötőszöveti betegség. Az MTCD valójában a kötőszövet mellett az izmokat, ízületeket és belső szerveket, sejtek közötti szöveteket is érinti

Milyen tüneteket okoz?

  • Reggeli órákban jelentkező izomfájdalom és ízületi merevség.
  • Hőemelkedés.
  • Bőrfeszülés. 
  • Az ujjak kolbásszerű duzzanata.
  • A Raynaud-szindrómánál is tapasztalható tünetek is jelentkeznek: hidegben az ujjak rövid időre elfehérednek, elkékülnek.
  • A betegség minden szervben érinti a kötőszöveteket, ezért egyéb, főként a tüdőt, veséket és a szívet érintő elváltozások is jelentkezhetnek.

Szövődmények a tüdőben, szívben és vesékben

Az autoimmun betegség során a szervezet saját sejtjeit pusztítja el. Az MTCD esetében a kötőszöveti sejtek károsodása miatt a tüdőben romlik az oxigéncsere, a tüdőben megnövekedett ellenállás miatt pedig a szívnek még intenzívebben kell dolgoznia. Emiatt légzési elégtelenség és szívelégtelenség, infarktus is kialakulhat. A vesék kiválasztó funkciója is károsodhat, aminek vesebetegség és magas vérnyomás lehet a következménye. 

Hogyan kezelhető?

Az MTCD nem gyógyítható, de az immunrendszer működését gátló, ún. immunszuppresszív gyógyszerek és gyulladáscsökkentő szteroid készítmények szedésével az állapotromlás lelassítható. Kutatások folynak a biológiai terápiák, a csontvelő transzplantáció és esetleges genetikai intervenciók  hatását vizsgálva, így a jövőben talán egyéb eszközök is lehetőségre állnak majd a betegek kezelésében.

Forrás: Immunközpont