Ligetszépeolaj – nemcsak a bőr egészségéért

0
165

A parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) az ekcémával járó bőrszárazság és viszketés kezelésére széles körben alkalmazott gyógynövény. Az Észak-Amerikából származó, körülbelül egy méter magas, kétéves növénynek a virágát és a magjait is használták a népi gyógyászatban. Jelentősége az esszenciális zsírsavak felfedezése után nőtt meg, amelyek a magokban találhatók meg nagy mennyiségben. Emiatt a gyógyászatban ma már csak a magokból kivonással vagy préseléssel készült zsírosolajat alkalmazzák, amely rendkívül gazdag omega-6 zsírsavakban, különösen linolsavban és γ-linolénsavban.

Megfigyelték különböző bőrbetegségek, például atópiás dermatitisz vagy ekcéma esetén, hogy a betegekben ezen telítetlen zsírsavak szintje az egészséges emberekben mérthez képest alacsonyabb. Az 1980-as években jöttek rá arra, hogy a tünetekért általában egy fontos átalakító enzim, a delta-6-deszaturáz elégtelen működése felelős. Ez az enzim az esszenciális zsírsavak metabolizmusának egyik kulcsfontosságú szereplője, így hiánya komoly problémákhoz vezethet. A delta-6-deszaturáz csökkent működése jellemző időskorban, magas koleszterin- és/vagy vércukorszinttel rendelkezők esetében, illetve a magas szénhidrátot és kevés fehérjét fogyasztók körében. A jellemző tünetként jelentkező bőrszárazság okozta viszketés enyhítésére jelent megoldást a telítetlen zsírsavakban gazdag olajat tartalmazó készítmények fogyasztása.

Állatkísérletekben és humán vizsgálatokban is igazolták, hogy a parlagi ligetszépe alkalmas akut és krónikus bőrszárazság okozta viszketés, gyulladás, hámlás enyhítésére, alkalmazása mellett a szükséges szteroid-tartalmú készítmények mennyisége jelentősen visszaszorítható. Bár elsődleges indikációs területe a bőrgyógyászati problémák kezelése, a ligetszépét alkalmazzák egyéb betegségek tüneteinek csillapítására is. Ilyen például a premenstruációs szindróma és a menopauzás panaszok

A cukorbetegségben és időskori demenciában megfigyelt alacsonyabb telítetlen zsírsavmennyiséget összefüggésbe hozták a sejtek fokozott károsodásával, amely ligetszépeolaj fogyasztásával mérsékelhető. Krónikus májkárosodás és magas vérnyomás esetén kedvező hatásúnak bizonyult, alkalmazásával a szív- érrendszeri betegségek kockázata csökkenthető. Alkalmazható továbbá kiegészítő kezelésként szklerózis multiplex kezdeti terápiájában, mivel lassíthatja a betegség súlyosbodását.

A gyógynövény készítményei a gyógyszertárakban elsősorban kapszula formájában találhatók meg. Fogyasztása napi 2-3 grammos mennyiségben ajánlott, amely körülbelül 200-300 mg γ-linolénsavnak felel meg. Ekcéma és atópiás bőrtünetek enyhítésére mindenképpen szájon keresztül kell alkalmazni, külsőleges használata nem hoz eredményt. Mellékhatásként ritkán gyomor-bélrendszeri tünetek, hányinger és hasi diszkomfort alakulhatnak ki, illetve egyes esetekben allergia jelentkezhet.

Fekete Orsolya 
gyógyszerészhallgató